Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj podpořil loni 4 miliony Kč zadržení vody v lesích

28. 1. 2020 | ČTK

Zlínský kraj podpořil loni více než čtyřmi miliony korun zmírňování následků sucha v lesích. Dotaci rozdělil mezi 52 žadatelů. Peníze jsou určeny na lesnické činnosti, které vedou ke zvýšení odolnosti a rozmanitosti lesních porostů a také k zadržení vody v krajině, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Osvědčily se podle něj především podzemní nádrže pod strouhami přes lesní cesty. "Je to vykopaná díra vyplněná propustným materiálem, tedy kamenivem, kde se zachytí voda při velkých deštích a postupně se potom do půdy uvolňuje. Je to velmi jednoduché, potřebujete k tomu jeden bagr a nákladní auto, ale zdá se, že to je zatím nejlepší způsob, jak zadržet vodu v lese, aby z něj neunikala," uvedl hejtman.

Na usměrňování odtoku a vsakování vody u lesních cest získalo 16 žadatelů dotaci 2,63 milionu korun. Dotaci na sázení vhodných dřevin a zřizování oplocenek ve výši 1,39 milionu korun rozdělil kraj mezi 36 žadatelů. Letos má hejtmanství na podporu zmírnění následků sucha v lesích vyčleněno 7,5 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 28. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:18