Agris.cz - agrární portál

Spory o herbicid chce Bayer vyřešit 10 miliardami USD, píše Bloomberg

26. 1. 2020 | ceskenoviny.cz

Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer chce urovnat spory o škodlivé účinky herbicidu Roundup částkou deset miliard dolarů (přes 227 miliard Kč). S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Bayer kauzu sdělil po převzetí firmy Monsanto, která je výrobcem tohoto herbicidu. Navrhovaná částka by měla jednou provždy vyřešit desítky tisíc žalob, kterým Bayer za účinky herbicidu v USA čelí.

Roundup se v zemědělství stal široce používaným herbicidem. Bayer ale popírá tvrzení, že glyfosát, který Roundup obsahuje, způsobuje rakovinu, jak tvrdí stěžovatelé.

Pokud se potvrdí, že Bayer bude schopen vleklé spory vyřešit navrhovanou částkou, bude to úleva i pro investory. Akcie Bayeru v reakci na zprávu totiž citelně zpevnily. Zdroje přitom upozorňují, že uvedená částka nemusí být konečná a firma sama odmítla věc komentovat.

Právníci Bayeru podle zdrojů uvedli, že osm miliard dolarů koncern použije na urovnání nynějších soudních procesů a dvě miliardy dolarů si vyčlení na případné budoucí žaloby. Odhady analytiků ohledně toho, kolik bude rozřešení problému německou firmu stát, se pohybují od 4,5 miliardy do 12 miliard dolarů.

Čelný prostředník mezi jednajícími stranami Ken Feinberg uvedl, že do měsíce by mohlo být urovnáno až 85.000 žalob.

Bayer koupil společnost Monsanto za 63 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) v roce 2018. Od té doby klesly akcie německé firmy asi o 23 procent. Podaří-li se spory urovnat částkou deset miliard dolarů, akcie Bayeru by mohly ze současných zhruba 76 rychle stoupnout až na 90 eur, myslí si Markus Mayer ze společnosti Baader Bank. Dnes dopoledne akcie vykazovaly růst o více než tři procenta nad 76 eur.

Koncern soustavně odmítá, že glykosát je karcinogenní. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) na rozdíl od jiných regulačních úřadů nevyžaduje, aby herbicid nesl varování před karcinogenními riziky. Žalobci nicméně odkazují na výzkum, podle nějž glykosát může přivodit takzvané non-Hodgkinovy lymfomy, což je onemocnění způsobující rakovinu krve, a mnohočetný myelom, tedy druhé nejčastější nádorové onemocnění krve.

Někteří právníci Bayeru podle zdrojů varovali, že pokud nepůjde dosáhnout rozumného vyrovnání, koncern je připraven nechat Monsanto zkrachovat. Ke stejné strategii se uchýlila například americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin. Ta loni požádala o ochranu před věřiteli ve snaze urovnat žaloby souvisejících s takzvanou opiátovou krizí v USA.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Federální soud ve Spojených státech loni v březnu rozhodl, že herbicid Roundup způsobuje rakovinu.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 26. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 18:36