Agris.cz - agrární portál

Po posouzení inspektory bude možné na nejvíce postižených pozemcích mimořádně nařídit povrchovou aplikaci rodenticidu na hubení hrabošů

24. 1. 2020 | MZe ČR

Na pozemcích, na kterých populace hraboše překročí pětinásobek prahu škodlivosti, budou moci inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ) nařídit povrchovou aplikaci rodenticidu na hubení hrabošů. S ohledem na mírnou zimu, narůstající stavy populace hraboše a případná zdravotní rizika pro obyvatele jde o nezbytné opatření. Podrobnosti povolení a postupu pro zemědělce budou zveřejněny do konce února. Postup byl konzultován s Ministerstvem zdravotnictví (MZd) i s Ministerstvem životního prostředí (MŽP).

Ministerstvo zemědělství (MZe) nadále upřednostňuje agrotechnická opatření pro likvidaci populace hraboše, jako je hluboká orba. Zemědělci také nadále mohou aktuálně aplikovat přípravek na hubení hrabošů cíleně do nor v povolené dávce 2 kg/ha.

Využít mohou také aplikaci tzv. krtkovači, které přípravek aplikují pod povrch. Vhodný je tento způsob především v ovocných sadech nebo ve vinicích.

V místech, kde populace hraboše pětinásobně překročí práh škodlivosti, budou moci inspektoři ÚKZUZ nařídit povrchovou aplikaci přípravku na hubení hrabošů na základě pravidelného monitoringu. Situaci na konkrétním pozemku posoudí inspektoři přímo v terénu, a poté případně vydají Mimořádné rostlinolékařské opatření. Jeho součástí budou i podmínky minimalizace dopadů aplikace na necílové organismy. Aplikaci mohou nařídit také na sousedících pozemcích. Mohou také nařídit zaorat plodiny na konkrétním pozemku.

V případě nařízení Mimořádného rostlinolékařského opatření (MRO) náleží zemědělcům náhrady některých nákladů spojených s tímto MRO.

Na kompenzaci za tzv. újmu na hospodaření pak zemědělci nárok od MŽP v případech, kdy jim je zamítnuta aplikace rodenticidu z důvodu výskytu zvláště chráněného živočicha.

Další postup a stanovení přesných podmínek v současnosti připravuje ÚKZÚZ ve spolupráci s MZe, MŽP a MZd.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 


Zdroj: MZe ČR, 24. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:30