Česko možná čeká další extrémně suchý rok. Ve sněhu je nyní nejméně vody za posledních 20 let

V Česku je aktuálně nejmenší zásoba vody ve sněhu za posledních dvacet let. Důvodem je nejenom nedostatek srážek, ale i příliš teplá zima. Podzemní vody, které jsou už delší dobu nedostatečně nasycené, se tak zřejmě nedoplní. Podle hydrologů hrozí, že bude Česko opět čelit extrémnímu suchu. Například v Beskydech je aktuálně na některých místech jenom pár centimetrů sněhu, loni ve stejnou dobu to bylo více než metr.

Velké množství sněhu napadlo v Moravskoslezském kraji například na přelomu let 2005 a 2006. I v krajském městě tehdy leželo zhruba půl metru sněhu, na Lysé hoře v Beskydech dokonce přes tři metry. 

Na sníh byla bohatá zima i v roce 2010, nebo ta loňská. Letos však sníh leží prakticky jenom na sjezdovkách nebo v nejvyšších polohách. „Pod 500 metrů není skoro nic, samozřejmě teď o víkendu jeden až dva centimetry připadly v Ostravě, ale jinak vůbec nic,“ řekl klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Lipina.

Nejvyšší bod Beskyd, Lysá hora, má aktuálně kolem 65 centimetrů sněhu, ale i tak jde o třetí nejnižší hodnotu v historii měření. Méně sněhu tam bylo jenom v letech 1926 a 2014. Loni ve stejném období bylo na Lysé hoře naměřeno 225 centimetrů sněhu. 

Lednová maxima zásob vody ve sněhu (2000–2020)
Zdroj: ČHMÚ

Musí sněžit, jinak bude opět sucho

Ve sněhu je momentálně nejméně vody za posledních dvacet let. Odborníci se shodují, že pokud nenapadne více sněhu, hrozí Česku další extrémně suchý rok. „Sníh není, to znamená, že na jaře nemá co tát a určitě se to projeví v podzemních vodách,“ doplnil Lipina.

Množství sněhu v těchto dnech sledují také vodohospodáři, z jejich pohledu ale zatím sucho nehrozí. „V současné době máme přehrady naplněny. Primárně dodávky vody v našem kraji jsou zajišťovány z 88 procent povrchovou vodou a té máme v přehradách dost,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. 

Nadprůměrně teplá a suchá zima

Letošní zima v Česku je podle meteorologa ČT Pavla Karase neobvykle teplá, ale také suchá. Po loňském prosinci zůstávají vyšší teploty i v lednu, a to kvůli tlakové výši nad jihovýchodní Evropou. 

Průměrná teplota v prosinci byla 1,9 stupně Celsia, což je o 2,8 stupně více, než je dlouhodobý normál z let 1981 až 2010. Pod dlouhodobým průměrem byly teploty v prosinci jenom v prvním týdnu a pak kolem 11. prosince.

Výrazněji v Česku sněžilo naposledy o uplynulém víkendu, nejvíce na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech, maximálně však deset centimetrů za den. V následujících dnech už sněžit nemá, důvodem je tlaková výše Ekart.