Agris.cz - agrární portál

Odstřel povolen. Divočáci se přemnožili, myslivci dostanou nové možnosti k lovu

19. 1. 2020 | Denik.cz

Myslivci zřejmě budou moci používat při lovu přemnožených divočáků nebo jelenů noktovizory, tedy zařízení pro lepší vidění za šera a za tmy. Navíc budou moci během noci lovit více druhů zvěře než doposud. Počítá s tím novela mysliveckého zákona, kterou poslalo ministerstvo zemědělství do připomínkového řízení.

„Zvěř je s ohledem na stále vyšší rušení pohybem osob či techniky v krajině nucena využívat noční aktivity. Aby bylo vůbec možné lov zvěře realizovat, musí k němu docházet v nočních hodinách,“ uvádí ministerstvo. „Využití zařízení pro lov v noci má především důvod bezpečného rozeznání cíle,“ dodává.

Obležená městaS přemnožením divočáků se setkává řada českých regionů. Například Sokolov. „Není skoro dne, aby se na Městskou policii neobraceli lidé se žádostí o zásah proti většímu či menšímu počtu divokých prasat, která se v noci producírují po městě,“ řekl nedávno Deníku mluvčí zdejší radnice Vladimír Meluzín.

Na nadměrný příliv těchto zvířat, ale i jelenů či daňků si stěžují i zemědělci. Podle ministerstva je proto potřeba změnit pravidla.

Registrem proti prasatům

Z toho důvodu plánuje i další změny. Mimo jiné chce zřídit nový elektronický systém Evidence myslivosti, který má nahradit dosavadní papírování a komunikaci spojenou s lovy. „Bude obsahovat kompletní myslivecké plánování, informace o škodách způsobených zvěří,“ konstatuje ministerstvo. Mimo jiné prý díky registru nebudou muset myslivci předkládat části ulovené zvěře jako důkaz odstřelu. Postačí elektronické hlášení.

V každé honitbě pak bude povinnost naplánovat minimální stavy aspoň jednoho druhu zvěře. To nyní není třeba. Novela má i problematičtější pasáže. Například nebudou muset uživatelé honiteb povinně zakládat remízky a políčka jako dočasné úkryty pro zvěř.

Autor: Pavel Cechl, Redakce

Zdroj: Denik.cz, 19. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:01