Agris.cz - agrární portál

Místo řízku cizrna. Obchodní centra cílí na vegetariány

17. 1. 2020 | Denik.cz

„Na vegetariánské menu jsme jako studenti chodili do Góvindy. Bylo to něco jiného než běžná jídla a obsluhovali tam členové hnutí Hare Kršna v růžových hábitech,“ vzpomíná čtyřicátnice Kateřina v obchodním centru Arkády Pankrác. Před sebou má na tácu misku s dýňovým kari. „To je tady moje neoblíbenější. Od té doby, co na podzim otevřeli, sem chodím z kanceláře na oběd skoro každý všední den,“ vypráví Kateřina.

Sedíme v takzvaném food courtu v horním patře Arkád, kam loni expandoval český řetězec Vegg Go. Jeho bistra rostou v posledních letech jak biozelenina po vydatném dešti, a to nejen v Praze. Hlavního města se zatím drží veganská síť Loving Hut, která také cílí na nákupní centra a další dobré obchodní adresy.

Hlavně „bílé límečky“ se vezou na trendu zdravějšího stravování. K němu se přidává ochrana životního prostředí a kampaň proti časté konzumaci masa.

Expanze do okolí Prahy

Obchodní centra příliv strávníků z okolních kancelářských budov vítají a rozšiřují plochy pro gastronomii. „Oblíbenost vegetariánských a veganských fast foodů je celosvětovým trendem. Rostlinná strava stále víc získává na popularitě, zejména mezi mileniály a mladší generací,“ popisuje Zdeněk Zádrapa z realitní poradenské firmy Cushman & Wakefield.

Vegg Go každou expanzi mimo Prahu pečlivě zvažuje. Praxe nicméně ukazuje, že ani v menších regionálních městech není o zákazníky nouze. V roce 2014 vznikla v Poděbradech vegetariánská a veganská restaurace Klíček.

O rok později už měla pobočku v Kolíně a poté v Nymburku. Otevřeno má sice jen v hodinách kolem oběda, pokud je v menu některé z top jídel, jako jsou mrkvové karbanátky nebo thajské zelené kari, není si v restauraci pomalu kam sednout.

Pochutnají si i milovníci masa

Na touze po zdravější stravě a rovněž na módní vlně se vezou i velké fastfoodové řetězce, které bezmasé produkty zařazují do svých nabídek. „Příkladem může být síť Burger King se svým Rebel burgerem. Na český trh se také dostávají specializované produkty od novátorské společnosti Beyond Meat, která globálně dodává rostlinnou náhražku masa do fastfoodů a internetových supermarketů,“ doplňuje Zádrapa.

Rostlinou alternativu k hovězímu burgeru nedávno představila česká značka takzvaných funkčních potravin Mana. Její Mana Burger vzniká ve výrobním závodě Heaven Labs v Uhříněvsi, odkud zamíří i do restaurací.

„Nejde o potravinu zaměřenou jen na vegany. Chceme nabídnout alternativu všem, kteří mají rádi maso, ale chtějí si dopřát zdravější verzi, vyrobenou s minimálním dopadem na planetu,“ říká třicátník Jakub Krejčík, spoluzakladatel Heaven Labs.

Autor: Denisa Holajová

Zdroj: Denik.cz, 17. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:02