Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt prodal loni 29 mil. lahví, stejně jako v roce 2018

16. 1. 2020 | ČTK

Skupina Bohemia Sekt loni prodala přes 29 milionu lahví sektů, šumivých nápojů a vín, stejně jako v roce 2018. Prodej sektů a šumivých nápojů na českém trhu zůstal na předloňské úrovni téměř 18 milionů lahví, prodej vín se meziročně zvýšil o dvě procenta téměř na 11 milionu lahví, řekl dnes ČTK ředitel největšího výrobce sektů a vín v ČR Ondřej Beránek.

Společnost předpokládala, že za rok 2019 prodá o několik procent méně sektů vzhledem k tomu, že obchodní řetězce se předloni předzásobily a sekty nakoupené v roce 2018 prodávaly až loni. "Uplynulé dva roky hodnotíme jako velmi úspěšné, a to jak z hlediska prodejů, tak i naplňování dlouhodobé strategie firmy. V obou letech jsme překročili hranici 29 milionů prodaných lahví a zároveň rostly vyšší kategorie vín, tedy jakostních a přívlastkových," uvedl ředitel.

Z 18 milionů prodaných lahví sektů a šumivých nápojů, v jejichž případě skupina drží zhruba 70 procent na trhu v ČR, bylo přes sedm milionů lahví Bohemia Sekt demi sec (polosuchý), zhruba stejně jako v roce 2018. Jde o dlouhodobě nejprodávanější šumivé víno v ČR. "K úspěchu celé kategorie přispěl také dlouhodobě rostoucí zájem o nealkoholické sekty. Jejich roční prodeje přesáhly hranici 600.000 lahví," uvedl Beránek. Významný nárůst zaznamenala také značka Prosecco Mionetto, kterou skupina na českém trhu distribuuje. Meziročně se prodej zvedl o 21 procent.

Tichých vín značek Habánské sklepy, Víno Mikulov, Vinařství Pavlov, Chateau Bzenec a dalších prodala společnost Bohemia Sekt téměř 11 milionů lahví, meziročně o dvě procenta více. Habánské sklepy zůstaly podle firmy nejprodávanější značkou tichých vín v českém maloobchodě. Zvyšující se prodeje vyžadují podle ředitele společnosti dlouhodobé investice do výsadby nových vinic, jejich obhospodařování a do výroby. "Jednou z priorit je zajistit si dostatek moravských hroznů. Dál pokračujeme ve výsadbě vinic, nyní obhospodařujeme 540 hektarů, a k tomu máme připravených 22 hektarů pozemků pro letošní výsadbu," uvedl. Lépe reagovat na rostoucí poptávku po kvalitních tuzemských vínech pomůže skupině středisko na zpracování hroznů v Mikulově, které firma buduje třetím rokem a provoz spustí letos. Nová lisovna za více než 200 milionů korun by měla zpracovávat osm milionů kilogramů hroznů, v případě potřeby bude možné její kapacitu zvýšit. Další letošní investice budou směřovat do výroby sektů ve Starém Plzenci, společnost tam zmodernizuje linku pro výrobu nejvyšší řady sektů klasickou metodou kvašením v láhvi Bohemia Sekt Prestige.

Finanční výsledky zveřejní skupina v polovině roku. V roce 2018 utržila bez spotřební daně 1,7 miliardy Kč, meziročně o šest procent více.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 16. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:27