Agris.cz - agrární portál

ÚKZÚZ: Počty hrabošů dosáhly šestinásobku prahu škodlivosti

15. 1. 2020 | ČTK

Počty hrabošů na polích v České republice jsou i na začátku roku 2020 extrémní, dosáhly šestinásobku prahu škodlivosti. Na svých stránkách o tom informoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), jehož inspektoři začali s monitoringem výskytu hrabošů už v prvních dnech nového roku.

"Potvrdil se fakt, že populace hraboše vstoupily do roku 2020 v extrémně vysokých počtech srovnatelných s letní četností populace. Taktéž počasí umožňuje hrabošům nerušený prostor pro působení další škody," uvedl ústav na Rostlinolékařském portálu.

Podle zjištění inspektorů dosáhla populace hrabošů v prosinci roku 2019 šestinásobku prahu škodlivosti, tedy počtu 1200 nor na hektar. Průměrná hodnota ve stejném měsíci v letech 2014 a 2015 byla asi 100 nor na hektar.

"Zjištěné hodnoty potvrzují neskutečnou sílu populační hustoty hrabošů a v případě, že nepřijde koncem ledna nebo v průběhu února holomráz nebo naopak dostatek srážek, které by zatopily nory, mohou se současné odhady škod na úrodě vyšplhat na další miliardy korun," uvedl ústav v článku.

Podle inspektorů lze největší škody očekávat v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji. Problémy s přemnoženými hraboši se ale přes zimu začaly objevovat i v dalších okresech mimo Moravu. Největší škody páchají hraboši přes zimu na ozimých porostech vysazených po řepce a po zrnové kukuřici.

Zemědělcům nepomohla ani orba do větší hloubky než 20 centimetrů, ta pouze oddálila poškození hlodavci. Jed mohou zemědělci aplikovat přímo do nor, pro plošnou aplikaci jedu je zapotřebí žádat o výjimku ze zákona. Loni v létě ministerstvo zemědělství plošnou aplikaci schválilo, na popud ministerstva životního prostředí a ochránců přírody však povolení odvolalo.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:05