Agris.cz - agrární portál

Test cereálií: Místo prospěšné vlákniny obsahují závěje cukru

15. 1. 2020 | Denik.cz

Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.

Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší.

„Srovnali jsme české i zahraniční produkty, také privátní značky obchodních řetězců. Náš výběr jsme doplnili třemi výrobky, které jsme koupili v Německu. Zaměřili jsme se na výživové údaje, složení a také certifikace produktů,“ vysvětlila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Pokud si ráno někdo sype do misky snídaňové cereálie v dobré víře ve zdravý start dne, ve většině případů se mýlí a spíš si dopřává poctivou ranní dávku cukru. Jako největší „bomba“ se ukázaly mušličky Bona Vita Choco Shells s 38 gramy cukru ve 100 gramech výrobku. O něco lépe – s 33 gramy cukru/100 g – dopadly Bona Vita Čtyřlístek Obilné čtyřlístky s kakaem.

Naopak nejnižší obsah cukru byl uveden u Organic Bio Rye Flakes od lotyšské společnosti Milzu!

Malý podíl vlákniny

Obsah lidskému organismu prospěšné vlákniny, kterou spotřebitelé ve snídaňových cereáliích očekávají a výrobci na ni na svých obalech často upozorňují, nebyl podle zjištění dTestu u zkoumaných vzorků nijak zásadadní. Výjimkou byl výrobek Bona Vita Dobrá vláknina, který obsahoval čtvrtinový podíl vlákniny.

Bílkoviny v těle člověka sehrávají klíčovou roli a mimo jiné přispívají k pocitu sytosti. Na etiketách srovnávaných cereálií dTest mnoho bílkovin nenašel. Podle obecných doporučení by měl spotřebitel vybírat z takové produkty, který obsahuje alespoň 10 gramů ve 100 gramech.Určitě není na škodu, pokud se na obalu uvádí přidané vitamíny, preferovanou moukou by pak měla být mouka celozrnná, byť její obsah v podobném typu potravin automaticky neznamená, že snídáme zdravě.

Samostatnou kapitolou jsou cereálie s čokoládovou nebo kakaovou příchutí - jsou totiž velmi oblíbené pro děti. U takových výrobků dTest doporučuje sledovat obsah kakaa – čím je jeho podíl vyšší, tím lépe.

U srovnávaných výrobků si nejlépe vedly Čoko mušličky z Penny a hvězdičky Star Wars od Kellog´s s devíti procenty kakaa.

Ani u snídaňových cereálií nelze opomenout obsah tuku. Podle deklarovaných údajů se ve srovnávaných výrobcích pohyboval nejčastěji mezi 1,7 až 5 gramy. Tuk jako takový zastupoval slunečnicový nebo řepkový olej. Pouze jeden ze srovnávaných produktů obsahoval ztužený kokosový a řepkový tuk v množství 34 gramů, a byl tak sedmkrát tučnější než ostatní porovnávané cereálie.

Tipy pro spotřebitele:

Mějte na paměti, že snídaňové cereálie jsou víceméně sladkost. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné kontrolovat množství, které nasypete do misky.

Vybírejte produkty, které obsahují co nejméně cukru. Naopak se zaměřte na vyšší podíl vlákniny a bílkovin, u kakaovo-čokoládových na podíl kakaa.

Všímejte si i dalších přidaných cukrů, které se mohou skrývat pod různými názvy, jako jsou koncentráty ovocných šťáv nebo sirupy.

Zdravější variantou snídaně je například doma připravená kaše (třeba z ovesných vloček, rýže či jáhel) posypaná kvalitní nastrouhanou čokoládou.

Nedejte na lákavou přední stranu obalu a zkoumejte celkové složení produktu. Čím je složení kratší, tím lépe.

Porovnání všech výrobků najdete ZDE 

Autor: Lukáš Fridrich


Zdroj: Denik.cz, 15. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:51