Agris.cz - agrární portál

HN: Výrobce čajů Jemču Jemnice kupuje Dr. Müller Pharma

15. 1. 2020 | ČTK

Tradiční český producent čajů Jemča v Jemnici na Třebíčsku má nového majitele. Od indické společnosti Tata Global Beverages podnik koupila firma Dr. Müller Pharma, tuzemský výrobce doplňků stravy, napsaly dnešní Hospodářské noviny (HN). Za Jemču zaplatil nový vlastník zhruba čtyři miliony eur, v přepočtu kolem 101 milionů korun.

"Značka Jemča a Pigi přecházejí opět do českých rukou, což považujeme za velkou odpovědnost a výzvu. Šli jsme do toho s tím, že jsme připraveni do rozvoje těchto značek investovat tak, abychom zlepšili a upevnili pozici na trhu. Zároveň chceme výrobky Jemči vzít i na zahraniční trhy, kde působíme v rámci skupiny Müller Pharma," řekl deníku spolumajitel Dr. Müller Pharma Vladimír Müller. Jeho společnost se sídlem v Hradci Králové vyrábí a prodává masti, sirupy, kapsle nebo čaje.

Jemča byla podle HN v roce 2018 ve ztrátě kolem 14 milionů korun, o rok dříve to bylo 18 milionů. Navíc podíl Jemči na tuzemském trhu s čaji postupně klesá. Zatímco v polovině 90. let měla firma dvoutřetinový podíl a v roce 2006 zhruba třetinový, loni to bylo asi deset procent. Způsobily to slevy v obchodních řetězcích, zdražení čaje nebo nadnárodní konkurence.

Müller uvedl, že jeho společnost chce do Jemči, kde pracuje kolem 80 lidí, investovat, a to hlavně do moderních technologií. "Nepřišli jsme proto, abychom propouštěli. Předpokládáme, že časem se produkce zvýší, protože přivedeme zahraniční zákazníky, takže budeme spíš nabírat. Pro zaměstnanost v regionu to může být pozitivní zpráva," dodal podnikatel.

Jemča vstoupila na trh s čajem v roce 1974 původně jako součást státního podniku Balírny obchodu. Po revoluci se podnik postupně privatizoval. V roce 2006 jej britské firmě Tetley Group, která patří do indického konglomerátu Tata Group, prodala skupina Agrotrade, již vlastní rodina nynějšího ministra zemědělství Miroslava Tomana. Od roku 2010 Jemča přešla pod hlavičku Tata Global Beverages. Koncern působí ve 40 zemích.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:23