Agris.cz - agrární portál

Polský CANPACK otevře v červenci ve Stříbře továrnu na plechovky

14. 1. 2020 | ČTK

Polská skupina CANPACK zahájí letos v červenci ve Stříbře výrobu hliníkových nápojových plechovek. Jde o investici zhruba za 2,5 miliardy korun. Zaměstná maximálně 160 lidí ve dvou nebo třech směnách. Hala už je skoro opláštěná, má střechu, hrubá stavba bude brzy dokončená, řekl dnes ČTK starosta téměř osmitisícového města Martin Záhoř (ANO).

"Nabírají zaměstnance, už je začínají dopředu školit. Rozjeli to ve velkém, nabízejí velmi zajímavé platové podmínky. Výrobu chtějí zahájit letos v červenci," uvedl. Firma má podle starosty zájem hlavně o místní obyvatele a nabízí platy výrazně vyšší, než je průměr v lokalitě. Pro ně je zaměstnanec, kterého půl roku školí v Polsku a pak ještě ve Stříbře, nákladný, a proto je chtějí dlouhodobě udržet, dodal.

Firma nechce agenturní pracovníky. Pro město je také velmi důležité, že nebude mít haly v pronájmu, ale bude je vlastnit. "Je to záruka stability. Továrna tady za pět nebo za deset let neskončí," uvedl Záhoř.

Podle něj je CANPACK velmi perspektivním zaměstnavatelem. Pomáhá rozšiřovat portfolio pracovních pozic, které nabízejí firmy ve městě. Nastupující recese automobilového průmyslu tak podle starosty nezpůsobí výraznější sociální otřes, který zažilo město před 11 lety, když tam skončila firma Alcoa Fujikura Czech, výrobce kabelových svazků pro automobily. Nezaměstnanost tam pak dosáhla 23 procent.

Investor podel Záhoře buduje halu na devítihektarovém pozemku bývalých kasáren. Součástí stavby jsou i sklady, zázemí, obslužné komunikace a parkoviště. "Bude to víceméně automatická výroba," uvedl.

V areálu bývalých 47hektarových kasáren, která se postupně mění na průmyslovou, podnikatelskou a bytovou zónu, už působí rakouská firma RSF Elektronik se 400 lidmi. Vyrábějí kabelové systémy pro strojírenský průmysl. Dalších 700 zaměstnanců mimo areál má Kermi, výrobce radiátorů. Ve Stříbře je dále mlékárna a střední stavební firmy.

CANPACK Group sídlí v Krakově. Je globálním výrobcem hliníkových nápojových plechovek, obalů pro potravinářský průmysl, skleněných lahví a kovových uzávěrů. Zaměstnává v 19 zemích světa kolem 8000 lidí. Kapacita továrny ve Stříbře bude až 1,2 miliardy plechovek ročně, což je téměř dvojnásobek proti produkci 40 kilometrů vzdálené firmy Ball Beverage Packing Czech. Sídlí v Ejpovicích u Plzně a letos plánuje expanzi. Canpack bude dodávat plechovky hlavně Plzeňskému Prazdroji, s jehož vlastníkem, japonskou společností Asahi, má dohodu o strategickém partnerství.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:53