Agris.cz - agrární portál

Bavorsko kvůli hrozbě prasečího moru zvýší odměny lovcům

14. 1. 2020 | ČTK

Vyššími odměnami za odstřel divokých prasat a dohledem za pomoci dronů chce Bavorsko předejít možnému šíření afrického moru prasat. Dnes o tom informovala agentura DPA.

Bavorské ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že lovci v severních a východních regionech u hranic s Českem a německými spolkovými zeměmi Durynsko a Sasko mohou nově za skolené divoké prase místo 20 eur (500 korun) získat odměnu sto eur (2500 korun). Oblasti navíc budou sledovat drony a získané informace o pohybu zvěře dostanou místní lovecké spolky, aby mohly lépe organizovat hony.

Proti možnému zavlečené nákazy se v minulých týdnech rozhodly německé spolkové země Braniborsko a Sasko postavit na hranicích s Polskem ploty, které po dokončení budou tvořeny z elektrických ohradníků a pachových odpuzovačů. Bariéru na své hranici s Německem jako ochranu před infikovanými prasaty na konci loňského roku dokončilo Dánsko, které s výstavbou začalo loni v únoru.

Vedle Polska je nákaza mimo jiné na Ukrajině či v Pobaltí. Postiženo bylo i Česko, které je ale od loňského dubna oficiálně zemí bez afrického moru prasat. V Německu dosud žádný případ nemoci zjištěn nebyl. Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musí se usmrtit. Pro lidi virus není nebezpečný.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 21:08