Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři v Brně spoléhají kvůli hrabošům na holomrazy

13. 1. 2020 | ČTK

Na vícedenní holomrazy čekají pěstitelé ovoce v Sadech Starý Lískovec v Brně. Loni v létě a na podzim totiž stromy v sadech ničili extrémně přemnožení hraboši a ani teď v mírné zimě se jejich populace výrazně nesnížila, řekl ČTK předseda ovocnářského družstva Vít Blaha. Jak stromy řádění hlodavců přežily, se naplno ukáže na jaře.

"Nenaplnily se předpovědi odborníků, že populace hrabošů se prudce propadne. Samozřejmě se zmenšila, ale stále jich je hodně," řekl Blaha. První škody udělali v létě a v polovině listopadu se objevily v sadech čerstvé výhraby a hraboši se do okusování stromů pustili znovu.

Dosud příliš stromů neuschnulo, řekl Blaha. Na jaře se ukáže, jestli budou schopné ještě plnohodnotného růstu, nebo je bude potřeba pokácet. Družstvo je podle Blahy připraveno sázet stromky nové. "Možná jich budou stovky, možná tisíce," řekl.

Pokud by bylo zasažených 20 procent stromů, znamená to při průměrné úrodě stejnou míru snížení produkce. "A to už je pro nás citelné," poznamenal Blaha.

Družstvo se snažilo výskyt hrabošů eliminovat. V části sadů, které jsou certifikované jako ekologické zemědělství, nelze použít žádná chemie. "Snažíme se proto kultivovat půdu, ale můžeme jen do hloubky kolem osmi až deseti centimetrů kvůli kořenům, ale nory jsou hlouběji," uvedl Blaha. V ostatních sadech kladli pracovníci do nor jed Stutox, mohli použít podle výjimky až deset kilogramů na hektar. "Nor bylo tolik, že do některých jsme nemohli dát ani granuli, ale pozorovali jsme, že opatření poměrně dobře zafungovala a hrabošů ubylo. Bohužel jsme omezeni jen na náš sad a v okolních remízcích se jim žije velmi dobře, takže to problém rozhodně nevyřešilo," řekl Blaha.

Nyní už je možné aplikovat jen dva kilogramy na hektar, což podle něj nemá smysl. "To bychom jen vyhodili peníze bez jakéhokoliv účinku. Proto na holomráz čekáme jak na smilování," řekl Blaha.

Družstvo loni také rozpoutalo poměrně vyhrocenou debatu, když na facebooku uvedlo, že by potřebovalo proti hrabošům použít Stutox v mnohem větší míře, než bylo povolené. Část lidí ovocnáře odsuzovala za poškozování přírody. "Naštěstí se to na tržbách nijak neprojevilo, možná to byli lidé, kteří u nás ani nenakupují. Navíc lidé, kteří s hraboši měli přímou zkušenost, měli pro naše počínání pochopení. Z paneláku od počítače to někdo může vidět jinak. Ale Stutox jsme používali řadu let a dřív byly možné i větší dávky. Naopak se snažíme zatížení přírody takovými látkami snižovat," řekl Blaha.

Zdeněk Meitner kš


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:23