Agris.cz - agrární portál

U pobřeží Mexika uhynuly stovky želv. Otrávil je „rudý květ“

11. 1. 2020 | ČT 24

Téměř tři sta mrtvých želv, které vyplavilo koncem loňského prosince moře na pláže mexického státu Oaxaca, uhynulo po otravě toxickými řasami. Informoval o tom místní tisk s odvoláním na úřad pro ochranu životního prostředí. Podle něj se 27 želv postižených přemnožením mikrořas u mexického pobřeží podařilo zachránit.

Mexický federální úřad pro ochranu životního prostředí (Profepa) ve čtvrtek oznámil, že293 želv nalezených koncem loňského roku na plážích státu Oaxaca se otrávilo toxickými řasami. Prokázala to podle úřadů pitva. 

Příčinou otravy bylo přemnožení mikroorganismů, které produkují jedovaté látky. Na mořské hladině se při tomto jevu zvaném „red tide“ vytváří červený vodní květ, který je velmi toxický a nebezpečný pro některé mořské živočichy.

Podle řady vědců je tento jev důsledkem globálního oteplování. Za tento „krvavý příliv“ může několik druhů mořských řas, konkrétně například řasa jménem Karenia brevis. Před několika lety popsali mořští biologové v odborném časopise Progress in Oceanography, že tomuto organismu vyhovuje větší množství oxidu uhličitého – s tím, jak této látky přibývá, daří se více i řase.   

Vědci prokázali, že řasa při vyšších koncentracích oxidu uhličitého lépe prospívá a dokáže tak ušetřit mnoho energie. Tu pak využívá na produkci toxinů, které škodí ostatním formám života. 

Co bude se želvami

Mexické úřady uvedly, že 27 želv se podařilo zachránit díky péči ve speciálním centru. Vyléčená zvířata by posléze měla být opět vypuštěna do volné přírody.

Podobné neštěstí se stalo v mexickém státě Oaxaca také v únoru 2016, kdy želvy v důsledku přemnožení mikrořas napadli bezobratlí živočichové z třídy motolice. Ti ochromili jejich nervovou soustavu, a želvy tak měly problémy se zvedáním hlavy a dýcháním.

AUTOR kar

zdroj: ČT24, ČTK, NOAA


Zdroj: ČT 24, 11. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:25