Agris.cz - agrární portál

Začíná celorepublikové sčítání ptáků na krmítkách. Přidat se může každý, loni se zapojilo 14 tisíc lidí

10. 1. 2020 | ČT 24

Lidé se mohou od pátku po tři dny znovu zapojit do celorepublikového sčítání ptáků na krmítkách. První sčítání před rokem přilákalo 14 tisíc lidí, kteří pozorovali víc než čtvrt milionu ptáků. Výsledky ukázaly, že nejčastějším hostem krmítek v Česku byla sýkora koňadra, s odstupem za ní vrabci polní a vrabci domácí.

Akci pořádá Česká společnost ornitologická. Sčítáním chtějí ornitologové získat informace o tom, jací ptáci se v Česku v zimě vyskytují, kteří ubývají, kteří přibývají nebo jaké prostředí nejraději využívají.

„Myšlenka vznikla už dávno, protože v evropských zemích se sčítá po mnoho let. Ale u nás takový program chyběl a chyběly nám informace o chování zimujících ptáků, a proto jsme tento program spustili,“ říká Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

Nejlepším místem pro pozorování je podle ornitologů krmítko s pestrou nabídkou potravy. Kdykoli od pátku do neděle pak pozorovatelé mají sčítat opeřence po dobu jedné hodiny. Zapojit se mohou i vícekrát.

Pozorovatelům pomůže určovací arch

U každého druhu mají zapisovat vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Počítat mají jak ptáky na krmítku, tak ty v okolí nebo přelétající. Údaje mohou zadat elektronicky nebo do papírových formulářů, výsledky je nutné odeslat do 17. ledna.

Zájemci o sčítání si mohou na webu ornitologů najít určovací arch s 12 nejběžnějšími návštěvníky krmítek a tipy pro jejich určování. Určit správně opeřence pozorovatelům pomůže zejména zbarvení, velikost, ale také pohyby. Sýkora si třeba pro každé zrnko slunečnice většinou zaletí zvlášť, zatímco zvonek se v krmítku usadí a hoduje bez přestání.

Při loňském sčítání byla vítězkou sýkora koňadra, kterou zaznamenalo přes 85 procent pozorovatelů. Druhým nejpočetnějším druhem byl vrabec polní a třetí místo obsadil vrabec domácí. Sýkoru modřinku zaznamenalo 70 procent účastníků. Na krmítka ale často přilétala v menších hejnech, proto v celkovém součtu skončila až za vrabci.

Pětici nejčastěji pozorovaných druhů uzavírá zvonek zelený, který přilétl na třetinu krmítek. Na Vysočině tohoto žlutozeleně zbarveného pěnkavovitého ptáka viděla dokonce téměř polovina sčítajících. V první desítce nejpočetnějších druhů skončil ještě stehlík obecný, hrdlička zahradní, kos černý, pěnkava obecná a čížek lesní.

Loni sčítali ptáky jak jednotlivci doma, tak i žáci ve školách či družinách. Lidé při hodinovém sčítání v průměru spatřili 29 ptačích jedinců. Řada účastníků využila možnosti a postupně sčítala více hodin. Rekordu dosáhl pozorovatel z Miletína na Jičínsku, který provedl 14 sčítání.

AUTOR jhzdroj: ČT24, ČTK

Zdroj: ČT 24, 10. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:48