Agris.cz - agrární portál

Novou prezidentkou potravinářů se stala Dana Večeřová

13. 12. 2019 | ČTK

Novou prezidentkou Potravinářské komory ČR se na další čtyři roky stala Dana Večeřová (52), která doposud působí na ministerstvu zemědělství. Zvolilo ji vedení komory. Funkce se ujme v únoru, řekla dnes ČTK. Byla jediným kandidátem.

Komora nějakou dobu neměla prezidenta, zastupujícím viceprezidentem byl Hynek Strnad. Posledním prezidentem komory byl současný ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Večeřová se do funkce dostane poté, co opustí ministerstvo, kde je pod státní službou.

"Chci, aby komora byla opravdu jedna z nejvýznamnějších nevládních organizací, aby si skutečně postavení posílila a udržela," řekla ČTK nová prezidentka. Komora pod jejím vedením má být partnerem pro zákonodárné sbory, ale také ministerstvo. "Já se určitě budu snažit o podporu českých potravin. Máme dluhy vůči spotřebitelům i vůči výrobcům," dodala. České potraviny by se podle ní měly propagovat více, ve stylu starých členských zemí.

Podle ní by se také mělo dostávat na pulty více českých potravin, jako jsou například mléčné produkty. "Nevím, proč bychom sem měli dovážet zpracované jogurty, když si je můžeme vyrábět. Nevím, proč si máme přivážet zpracované máslo. Budeme se snažit o osvětu," uvedla. Ze začátku ale nechce vyhrožovat obchodníkům restrikcemi, doufá v to, že se s ministerstvem a řetězci dohodne. Řetězce si pak podle ní začínají uvědomovat, že spotřebitelé na české značky slyší.

Večeřová byla v 90. letech vědecko-výzkumnou pracovnicí ve Výzkumném ústavu živočišné výroby. Následně nastoupila jako zástupce šéfredaktora do společnosti Strategie, která vydávala mimo jiné časopisy Náš chov nebo Krmivářství. Na začátku tisíciletí přešla na ministerstvo zemědělství, působila pak také jako mluvčí Potravinářské komory ČR nebo Agrární komory ČR.

Potravinářská komora ČR má stovku členů. Propaguje značky Klasa či Regionální potravina. Od roku 2011 má komora registrovanou značku Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR. Ke konci roku 2017 bylo jejími držiteli 55 společností s více než 1100 výrobky. Vyplývá to z výroční zprávy.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:32