Agris.cz - agrární portál

Odběratelé prostějovské likérky si kvůli dani začali dělat zásoby

13. 12. 2019 | ČTK

Nebývale prudký nárůst poptávky po lihovinách eviduje v závěru roku prostějovská Palírna U Zeleného stromu, jejíž odběratelé si po avizovaném zvýšení spotřební daně na lihoviny začali s předstihem vytvářet značné zásoby. Likérka už kvůli vyšším objednávkám musela zavést dvousměnný provoz a vyrábí i o víkendu. ČTK to dnes řekl generální ředitel Palírny U Zeleného stromu Pavel Kadlec.

"V tuto chvíli nestačíme pokrývat požadavky obchodníků na předzásobení. Musíme pracovat šest dní v týdnu v dvousměnných provozech a v mimořádných sobotních směnách. Pracujeme i o svátcích," uvedl Kadlec. Problém podle něj mají i dodavatelé palírny. "Nestačí ani kapacita českých skláren, které nám výrobcům nestíhají dodávat sklo. Kdyby bylo na přípravu více času, nemuselo se vše dohánět až poslední dva měsíce," podotkl Kadlec.

Prostějovská palírna kvůli nynějšímu výraznému výkyvu poptávky očekává komplikace také v příštích měsících. "Nejvíc nás trápí dopad na naše zaměstnance. Teď si sice díky příplatkům za směnný provoz a práci v sobotu či ve svátku dosáhnou na pěkné předvánoční bonusy, je ale velké riziko, že kvůli předzásobě nebude v prvních dvou měsících roku 2020 výroba dostatečně vytížena. My již nyní řešíme alternativní pracovní náplň našich zaměstnanců, abychom je nemuseli propouštět. V tomhle nebude naše společnost určitě jediná," upozornil Kadlec

Zvýšení spotřební daně na lihoviny je součástí vládního daňového balíčku. V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin už dříve uvedla, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká, vláda to neplánuje ani do budoucna. Proti připraveným daňovým změnám, jimiž chce vláda vylepšit příjmy státního rozpočtu, se ale na začátku prosince postavil Senátu. Návrhem se proto bude muset znovu zabývat Sněmovna. Ta nejspíš senátní verzi odmítne hlasy provládní většiny.

Výrobci lihovin podle Kadlece ještě nikdy nezažili takovou diskriminaci jako nyní. Celková spotřeba alkoholu za posledních 25 letech pole Kadlece sice mírně vzrostla, ale především vína a piva. Naopak u lihovin, u kterých se jako jediných chystá zvýšení spotřební daně, spotřeba dlouhodobě klesá. "Alkohol je jen jeden a jeho konzumace, ať už jde o lihoviny nebo víno či pivo, má na organismus stejný vliv. Záleží na vypitém množství. A v objemu vypitého lihu se u nás zkonzumuje výrazně více právě v pivě a víně," míní Kadlec.

Podle Kadlece by spotřební daň měla být zvýšena u všech alkoholických nápojů, tedy i u vína a piva. "Spotřeba lihovin klesá, vidíme, že lidé čím dál častěji upřednostňují jejich kvalitu nad kvantitou. Ale jak už je u této vlády zvykem, zvítězil populismus nad zdravým rozumem. Protože pokud by Čechům zdražili pivo, výrazně by jim klesla popularita a příští volby by už nemuseli vyhrát," uvedl Kadlec. Nová regulace podle něj nepovede k omezení celkové spotřeby alkoholu.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:18