Agris.cz - agrární portál

Veterinární inspektoři v Praze odhalili nelegální pojízdnou prodejnu drůbeže

13. 12. 2019 | SVS ČR

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze odhalili nelegální rozvážkový prodej drůbeže neznámého původu v nevyhovujících hygienických podmínkách. Na podezřelý inzerát kolující na sociálních sítích byla SVS upozorněna podnětem.  Při následné kontrole osobního vozidla na jednom z odběrných míst poblíž obchodního centra v pražských Letňanech zajistili pracovníci SVS více než půl tuny jatečně opracovaných kuřat, kachen, hus a krůt. Drůbeží maso se nacházelo ve znečištěných boxech. Vozidlo nebylo vybaveno chladícím zařízením. To měly  zřejmě suplovat PET láhve se zmrzlou vodou.

Drůbež nebyla nijak označena a prodejce neměl žádné doklady o jejím původu. Nešlo tak doložit dobu použitelnosti a nebylo možné zaručit bezpečnost potravin. Z těchto důvodů bylo veškeré drůbeží maso na místě znehodnoceno obarvením a byla nařízena jeho likvidace na náklady prodejce v asanačním podniku.

Přestože inzerát avizoval prodej drůbeže z vlastního „domácího chovu“, zatím se nepodařilo při následném došetřování dohledat existenci zmiňovaného chovu. V místě uváděného chovu se nachází zástavba rodinných domů, ale žádné hospodářství. Prodejce navíc nedokázal nijak doložit původ drůbeže. V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že se o avizovaný prodej z „domácího chovu“ nejdenalo a zákazníci byli prodejcem klamáni.

Při kontrole byly odebrány vzorky drůbežího masa a následně podrobeny laboratornímu vyšetření. To odhalilo ve vzorcích přítomnost salmonel. Na výsledky dalších vyšetření se v tuto chvíli čeká. S prodejcem bude zahájeno správní řízení. Za závažná porušení zákona o potravinách mu hrozí pokuta až 50 mil.  Kč.

Vzhledem k tomu, že podobných případů, kdy je na sociálních sítích či inzertních portálech nabízen zdánlivě výhodný prodej masa či dalších potravin pochybného původu, apeluje SVS na spotřebitele, aby byli obezřetní a kupovali maso v ověřených prodejnách a vždy vyžadovali informace o původu potravin a době jejich trvanlivosti. Zvýšenou pozornost by měli věnovat také hygienickým podmínkám prodeje, tomu, zda jsou potraviny chráněny proti vnější kontaminaci a správně skladovány.  Pokud se jim cokoliv nezdá, neměli by potraviny kupovat, protože tím riskují své zdraví. Zákazníci by se měli s podnětem obrátit na příslušnou krajskou veterinární správu, která dotčený prodej prověří.


Zdroj: SVS ČR, 13. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:05