Agris.cz - agrární portál

Polský ministr chce v boji s prasečím morem i armádu a policii

12. 12. 2019 | ČTK

Polský ministr zemědělství chce, aby vojáci a policisté mohli ve velkém střílet divoká prasata v oblastech zasažených africkým prasečím morem. Ozbrojené síly by měly pomoci zvládnout epidemii choroby nebezpečné pro prasata, jež se nyní šíří v západní části Polska poté, co se ji na východě země podařilo zastavit. Ministr Jan Krzysztof Ardanowski to dnes řekl polskému veřejnoprávnímu rozhlasu.

Šéf resortu zemědělství oznámil, že již připravil návrh příslušného zákona. Ten podle něj mimo jiné předpokládá sankce vůči každému, kdo by se ve vyznačených ohrožených oblastech snažil bránit zabíjení zvířat. Týká se to například ochránců životního prostředí. Kdy návrh hodlá předložit parlamentu, ministr neupřesnil.

Ardanowski je přesvědčený, že bez drastického snížení nyní velkého množství divočáků se choroba bude dál šířit.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit. Pro lidi virus není nebezpečný.

Prasečí mor se na východě Polska objevil loni, přičemž se do země zřejmě přenesl ze sousední Ukrajiny. Ve snaze zvládnout situaci bylo vybito kolem 180.000 divokých vepřů. Tento postup kritizovali především ochránci životního prostředí, kteří se také snažili zabíjení zabránit.

Nové ohnisko prasečího moru na západě Polska vyhlásily polské úřady v polovině listopadu v místě ležícím 120 kilometrů od Česka a 80 kilometrů od hranic s Německem. Mluvčí české Státní veterinární správy Petr Vorlíček v této souvislosti upozornil, že se tak výrazně zvýšilo riziko zavlečení choroby na české území.

Další ohnisko polské úřady zjistily minulý týden u města Wolsztynu asi 150 kilometrů od českých a 100 kilometrů od německých hranic. V této oblasti se nachází řada prasečích farem. Prostor byl ohrazen, ale je nezbytné rozsáhlé střílení, řekl ministr Ardanowski polskému rozhlasu.

V Česku, které je od letošního dubna oficiálně zemí bez afrického moru prasat, stále platí mimořádná veterinární opatření, například zákaz přikrmování divokých prasat, a je nařízený jejich intenzivní lov. V Evropě je nyní africký mor prasat na Ukrajině a v Srbsku a vedle Polska také v devíti dalších členských státech Evropské unie včetně Slovenska.


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:42