Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt otevře v Mikulově provoz na zpracování hroznů

11. 12. 2019 | ČTK

Skupina Bohemia Sekt otevře příští rok v září středisko na zpracování hroznů v areálu svého vinařství Víno Mikulov v Mikulově na Břeclavsku. Jde o tříletou investici za více než 200 milionů korun, největší v historii skupiny. Letos vysadila dalších 15 hektarů vinic, obhospodařuje jich tak už 540 hektarů, a příští rok počítá s dalšími 22 hektary. ČTK to dnes řekl ředitel největšího výrobce sektů a vín v Česku Ondřej Beránek.

"V nové lisovně, největší v ČR, chceme zpracovávat hrozny už z příští sklizně, takže začátkem září se musí rozběhnout," uvedl. Bude mít kapacitu zpracování až osm milionů kilogramů hroznů, při sklizni tam bude pracovat deset lidí. Pokud by ji firma chtěla v budoucnu rozšířit, může halu přistavět a dovybavit. Dokončeny jsou stavební práce, přilehlé plochy, zeleň a odzkoušeny některé technologie. Firma také zahájila investici do vlastní čistírny odpadních vod za dalších téměř 30 milionů Kč. Příští rok ještě dokoupí zbylé tanky na výrobu a skladování vína, které dodavatelé nedokázali v takovém objemu rychle vyrobit. Také proto je investice rozložená do tří let.

Bohemia Sekt letos zpracoval 8,5 milionu kilogramů hroznů, třetinu objemu už zajistily vlastní vinice. "Úrodu lokálně poškodily kroupy, ale ne masivně, špačci řádili na celé jižní Moravě, ale mediální hvězdou letoška se stal hraboš," uvedl Beránek. Hlavně na nových výsadbách ožíral kořeny, a mladé sazenice proto odumíraly. Firma obvykle dosazuje ve druhém roce kolem tří procent neuchycených sazenic, ale na letošních výsadbách to bude 15 až 20 procent. Škoda tak přesáhla 300.000 korun, řekl.

Letošní sklizeň byla objemově průměrná, srážky odpovídaly dlouhodobému průměru. "Nebyl ani vlhký, ani suchý rok. Byl neobvykle chladný květen s průměrem 13 stupňů Celsia, přitom dlouhodobý průměr je 16 stupňů. Réva tak začala kvést později. Zbytek roku už byl spíše teplejší," uvedl ředitel.

Meziroční propad objemu sklizně o 25 až 30 procent není podle Beránka důvodem k panice. "Je to v podstatě dlouhodobý průměr. Tím, jak byl loňský rok extrémně dobrý, tak jsme se zas vrátili do normálu," řekl.

Investice skupiny Bohemia Sekt v letošním a příštím roce přesáhnou shodně 100 milionů korun. Kromě provozu na zpracování hroznů, vinic a zemědělské techniky zmodernizuje skupina za deset milionů korun linku na odkalování sektů vyráběných klasickou metodou. Odpadne tak namáhavá ruční práce.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:37