Agris.cz - agrární portál

Ceny stromků jsou zhruba stejné jako loni, nejoblíbenější do 2 m

9. 12. 2019 | ČTK

Obchodníci prodávají před Vánocemi stromky za zhruba stejné ceny jako loni, nejoblíbenější jsou jedle o výšce mezi 150 a 200 centimetry, vyplývá z vyjádření zástupců obchodních řetězců. Většinou stojí do 900 korun. Stále se zvyšují prodeje stromků v květináčích. Podle Albertu jsou také oblíbené malé umělé stromky do půl metru, které jsou už nazdobené.

Už dříve uvedlo vedení sdružení pěstitelů vánočních stromků, že letos očekává prodeje jedle kavkazské za 550 až 900 korun, smrku pichlavého za 400 až 500 Kč, smrku ztepilého za 300 až 400 korun a borovic od 400 do 550 korun s tím, že maloobchodní ceny budou regionálně rozdílné. Nejprodávanějším druhem je podle sdružení se zhruba 75procentním podílem jedle, následuje 15procentní smrk pichlavý. Zbytek smrků a borovice činí dohromady desetinu prodejů.

"Živé vánoční stromky i letos pocházejí z Česka a také ze skandinávských zemí, zde již řadu let kralují skandinávské jedle. Čeští zákazníci však umí držet i své rodinné tradice a nakupují obvyklé borovičky a smrčky. Novým trendem jsou pak menší konifery v květináči, které zřejmě velké stromky nahrazují tam, kde si lidé chtějí vánoce jen symbolicky připomenout," uvedla ze řetězec Globus Rita Gabrielová.

Podle mluvčího řetězce Albert Jiřího Marečka je trendem posledních let prodej stromků v kontejnerech, které se dají po zimě zasadit do zahrad. "V posledních letech pozorujeme silný trend rostoucího zájmu o malé již nazdobené stromečky, které lidé využívají k dekoraci svých domácností, kanceláří či jako náhradu za klasický velký stromek," dodal.

Podle mluvčího Tesca Václava Koukolíčka novinky v prodejích prakticky neexistují. "Novinky žádné nejsou. Zákazníci o ně nemají zájem a chodí si pro stejný druh stromku, jako si koupili i loni," sdělil ČTK.

To si však nemyslí zástupci řetězce Mountfield, který stále více prodává kavkazské jedle z dánských plantáží. "V letošním roce očekáváme nárůst o 20 procent, což dosavadní vývoj prodejů potvrzuje," uvedla mluvčí řetězce Kateřina Böhmová. Ikea pak nabízí za nákup stromky slevu na další nákup zboží. "Po Vánocích nabízíme zákazníkům možnost vrátit vánoční stromky zpět do obchodního domu," sdělila ČTK za řetězec Adriena Rambousková.

Pěstitelé vánočních stromků letos uvedli, že průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků se v ČR odhaduje na 1,3 milionu kusů. Stromky se pěstují dva až čtyři roky ve školkách, následně se přesouvají na plantáže. Například nejoblíbenější jedle se ve výšce kolem 180 centimetrů prodávají i po 15 letech růstu ze semene.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:24