Agris.cz - agrární portál

Sklizeň chmele se letos zvýšila o téměř 40 procent na 7145 tun

6. 12. 2019 | ČTK

Sklizeň chmele se letos meziročně zvýšila o 39,4 procenta na 7145 tun s průměrným výnosem 1,43 tuny na hektar. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Sklizeň tak byla nadprůměrná, zejména závěr vegetačního období byl pro vyzrávání chmelových rostlin optimální. Chmel se používá zejména k výrobě piva.

"Velmi pozitivně chmel reagoval v lokalitách, kde byl větší úhrn srážek, případně byla chybějící vláha doplněna závlahou. Nejvýrazněji se zvýšila produkce chmele v Úštecké oblasti," uvedla za ústav jeho mluvčí Ivana Kršková. Letošní ročník se tak přiblížil sklizni roku 2016, kdy byl průměrný výnos 1,61 tuny na hektar s celkovou sklizní 7711,6 tuny.

Nejvíce chmele (5276,5 tuny) se sklidilo v Žatecké oblasti, kde nárůst činil 32,26 procenta. U Žateckého poloraného červeňáku se zvýšila produkce o 889,6 runy, což činí nárůst o 27,23 procenta," dodala Kršková.

Ústav bere v potaz pěstování chmele ve třech oblastech, tedy Žatecké, Úštěcké a Tršické. Dominantní je Žatecká, kde se chmel pěstoval letos na 3900 hektarech. Další dvě oblasti dávají dohromady 1100 hektarů. Nejfrekventovanější odrůdou je Žatecký poloraný červeňák, který se pěstoval na více než čtyřech pětinách ploch.

Pěstitelé chmele se ještě v květnu o letošní úrodu kvůli možnému suchu obávali. V loňském roce pěstitelé sklidili 5126 tun chmele z výměry 5020 hektarů, což bylo o 75 hektarů více oproti roku 2017. Sklidilo se však meziročně o 25 procent méně chmele. Slabá sklizeň byla dána především suchým a horkým počasím v letních měsících loňského roku. Na řadě míst byl srážkový deficit nebo počet tropických dní rekordní.

Loňský rok byl podle údajů z pražského Klementina nejteplejší od roku 1775, kdy tam začalo soustavné měření teplot. Průměrná teplota za rok 2018 dosáhla 12,8 stupně, což je o 3,2 stupně více než průměr mezi lety 1775 a 2014, tedy za více než dvě století.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:13