Agris.cz - agrární portál

Vlci v liberecké knihovně

6. 12. 2019 | AOPK ČR

Výstava o vlcích, která je součástí projektu OWAD [1] a putuje po projektovém území sahajícím od Šluknovského po Ašský výběžek, se po třech měsících přemístila ze Šluknovského zámku do Liberce. Ve Šluknově ji vidělo několik stovek návštěvníků, stejnou možnost budou mít až do 15. ledna 2020 návštěvníci a čtenáři Krajské vědecké knihovny v Liberci.

„Ukazuje se, že lidé mají často o vlcích zažité představy, které ne vždy odpovídají skutečnosti a které v lidech vzbuzují obavy. Například si vlka spojují výhradně s hlubokými, neobydlenými hvozdy a pak je zprávy o jejich výskytu v blízkosti osídlení mohou znepokojit,“ vysvětluje Linda Zachystalová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlk je ve skutečnosti velmi přizpůsobivý a dokáže žít i v kulturní a člověkem obhospodařované krajině, pokud má dostatek potravy a klidu na odchov mláďat. Může přicházet i blíže k vesnicím a obydlím, neboť jeho teritorium na ně často bezprostředně navazuje. Přesto si zachovává plachost a střetům s člověkem se vyhýbá. To potvrzuje například i smečka na Ralsku, která se zde letos rozmnožila šestým rokem po sobě, a i přes intenzivní turistický ruch a vysokou hustotu osídlení jsou zde setkání s vlkem ojedinělá.

„Cílem výstavy je tyto základní informace o vlcích předat veřejnosti. Že to jsou velmi inteligentní zvířata s propracovanou komunikací, že žijí ve smečkách a její členové o sebe navzájem pečují, že se při lovu orientují na divoce žijící kopytníky. Že mohou také napadnout nezabezpečená domácí zvířata, a jakou roli zde hrají preventivní opatření na ochranu stád,“ doplňuje Linda Zachystalová.

V polovině ledna se výstava přesune do Chomutovské knihovny, která sídlí v historické budově jezuitského kláštera.

Poznámky:

[1] Tříletý projekt se věnuje sdílení zkušeností při ochraně vlka („Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné přeshraniční krajině – OWAD“). Podílejí se na něm Česká zemědělská univerzita v Praze, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Mínisterstvo životního prostředí a Senckenbergovo muzeum přírodních věd v Görlitz. Zaměřuje se na zpřesnění informací o výskytu a šíření vlků do České republiky, koncepční přístup k jejich ochraně a zmírňování konfliktů, které návrat vlků může mít. Projektovým územím je Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj. Více na www.navratvlku.cz. Projekt OWAD byl podpořen Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014-2020.

 

Kontakt:

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail karolina.sulova@nature.cz, tel: 724 102 406


Zdroj: AOPK ČR, 6. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:56