Agris.cz - agrární portál

Senát chce zrušit jeden přestupek výrobců přípravků pro rostliny

5. 12. 2019 | ČTK

Výrobcům a distributorům přípravků pro rostliny možná nebude hrozit sankce za to, že nezašlou Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ) text etikety výrobku. Nyní za to mohou dostat teoreticky pokutu až tři čtvrtě milionu korun. Proti tomu se postavil Senát s tím, že přestupek se už neuplatňuje. Změnu v novele zákona o rostlinolékařské péči bude muset znovu projednat Sněmovna.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) se marně snažil přesvědčit senátory, aby změna byla přijata až v jiné úpravě. Argumentoval tím, že aktuální novelu je třeba kvůli unijním předpisům přijmout do 14. prosince. Ani předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar neuspěl s návrhem, aby horní komora novelu schválila beze změn.

Novela má mimo jiné zvýšit poplatky za přijímání žádostí o registraci hnojiv, pomocných půdních látek a pomocných rostlinných přípravků nebo substrátů. Podle vládní novely vzrostou z 3000 Kč na 10.000 korun, tedy na úroveň srovnatelnou s ostatními státy EU. Přijetí žádosti o prodloužení platnosti registrace má stát 2000 korun místo současných 500 Kč.

Předloha se zabývá hlavně implementací evropského práva ohledně regulace vstupu, zavlékání nebo šíření škodlivých rostlin. Pěstitelé nebudou muset informovat ÚKZÚZ o použití toxických přípravků na ochranu rostlin, podle novely bude stačit informovat hygienickou stanici. Novela nově odkazuje na evropská nařízení, která nabudou účinnosti od poloviny prosince.

Ke zvýšení některých poplatků za registrace ministerstvo zemědělství odkazuje na to, že od roku 1998, kdy byl schválen zákon o hnojivech, nevzrostly. U poplatků za prodloužení registrace se jejich výše nezvedala od roku 2009, kdy byla možnost prodloužení zavedena. Novela také mění legislativu ohledně značení nebo přípravků na ochranu rostlin, aby je bylo možné snáz dohledat v české distribuční síti.

Profesionální pěstitelé, kteří budou chtít venku nebo ve skleníku použít toxické prostředky, nebudou muset před každou aplikací se ptát státu. Ubude tím administrativní zátěž. Loni ÚKZÚZ vydal za první pololetí zhruba 100 takových povolení. Už nyní je na etiketě informace, že pěstitelé musí dva dny před aplikací informovat příslušnou hygienickou stanici.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:11