Agris.cz - agrární portál

Slovenské kontroly našly méně chyb při výrobě či prodeji potravin

3. 12. 2019 | ČTK

Menší počet pochybení při výrobě, distribuci či prodeji potravin zaznamenali letos u kontrolovaných podnikatelů inspektoři na Slovensku. Úřady přitom kontroly zintenzivnily. Novinářům to dnes řekl hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš. Kvůli pokutám se potrestané firmy obracejí na soudy.

"Je trend zlepšování, což je pozitivní informace pro spotřebitele. Ze všech kontrol jsou největší nedostatky v takzvané provozní hygieně," uvedl Bíreš. Přešlapy inspektoři zjistili například v zanedbané čistotě či deratizaci provozoven, ale také při označování potravin. Nejvíce prohřešků zaznamenali při příležitostném prodeji mimo klasické prodejny, tedy třeba na trzích a podobně.

Zatímco letos slovenští inspektoři zjistili pochybení podnikatelů zatím v šesti procentech kontrol zaměřených na potraviny, loni tento podíl dosáhl 7,8 procenta. Počet kontrol stoupl oproti loňsku o více desetinu na zhruba 47.700. Nejvíce nedostatků inspektoři veterinární a potravinářské správy odhalili při kontrolách mimo obvyklou pracovní dobu a o víkendech.

Slovenské úřady za prvních deset měsíců letošního roku udělily v souvislosti s nedostatky při manipulaci s potravinami pokuty v celkové výši zhruba pět milionů eur (128 milionů korun). "Chronické porušovatele se snažíme trestat i finančními pokutami. Považujeme to za výchovný prvek, ale i za projev (naší) odpovědnosti za bezpečnost potravin," řekl Bíreš.

Pokud podnikatelé na Slovensku v jednom roce třikrát poruší zákon o potravinách vážnějším způsobem, hrozí jim nejnižší pokuta ve výši jednoho milionu eur (25,5 milionu korun). Podle Bíreše dosud úřady vyměřily 36 takových pokut, zaplacena ale byla jen jedna a ostatní rozhodnutí prozkoumávají soudy.

 

Adrian Bobok jd


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:57