Agris.cz - agrární portál

Za porušení několika zákonů dostala firma od inspektorů ČIŽP už tři pokuty v součtu za 155 tisíc korun

2. 12. 2019 | cizp.cz

Společnost iBeton s.r.o. z Havlíčkova Brodu vnášela v srpnu 2018 na část pozemků v k. ú. Knyk, které jsou součástí zemědělského půdního fondu, kalové odpadní vody z výrobního areálu betonárky Knyk, kterou provozuje. Za porušení zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, zákaz vnášet na zemědělskou půdu jiné látky, než umožňují předpisy, jí inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 50 tisíc korun.  Další pokutu, 70 tisíc korun, dostala firma za porušení vodního zákona. Neučinila totiž přiměřená opatření při zacházení se závadnými látkami - betonovým kalem a kalovou vodou na své provozovně v k. ú. Knyk tak, aby nevnikly do vod podzemních. Obě pokuty jsou pravomocné. 

V srpnu 2018 šetřili inspektoři na pozemcích v k. ú. Knyk únik závadných látek na pozemky, kde se vytvořila vrstva betonového kalu o rozměrech zhruba 30 x 20 m. Při hraně plotu společnosti iBeton s.r.o. byla patrná čerstvá vrstva navezené zeminy, na hranici pozemku se kolem plotu nacházely 4 betonové jímky sloužící k jímání oplachové vody z čištění domíchávačů betonu. V jedné jímce byl otvor, kterým unikala na sousední pozemek kalová voda.

„V polovině září 2018 jsme s obviněným zahájili kontrolu zaměřenou na zacházení se závadnými látkami, kontrolu způsobu odběru vod, kontrolu havarijního plánu. Na základě výše uvedeného jsme konstatovali, že společnost iBeton porušila mimo jiné vodní zákon, protože neučinila přiměřená opatření při zacházení se závadnými látkami, aby nedošlo k ohrožení kvality vod,“ řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Společnost iBeton s.r.o. porušila ve výše uvedené souvislosti také další zákon, o odpadech. V lednu 2019 za to dostala pokutu 35 tisíc korun. Z kalové jímky umístěné v areálu betonárky vytékala kalová voda obsahující betonový kal, odpad. Původce odpadů je přitom podle zákona povinen zabezpečit odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem.

 

Radka Nastoupilová


Zdroj: cizp.cz, 2. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:30