Agris.cz - agrární portál

Choceňská mlékárna skončila druhý rok po sobě ve ztrátě

13. 11. 2019 | ČTK

Choceňská mlékárna skončila v roce 2018 ve ztrátě 4,7 milionu korun. Záporný výsledek hospodaření vykázala již druhým rokem po sobě, v roce 2017 ztráta činila asi 6,5 milionu korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb vloni dosáhly 441 milionů korun, rok předtím to bylo o osm milionů korun více, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Podle jednatele Jaroslava Krajníka na firmu doléhala vysoká cena mléka a smetany, celoevropský nedostatek suroviny, embargo na vývoz do Ruska a změny v nákupním chování spotřebitelů. "Nedostatek smetany a mléka byl zapříčiněn změnou stravovacích návyků spotřebitelů, změnou používání a vnímání ostatních tuků," uvedl Krajník.

Vysoká cena surovin se přenesla i do roku 2019. Mlékárna byla nucena zdražit a některé neefektivní výrobky vypustit ze svého portfolia, čímž se snížila výroba, ale i závislost na dokupované smetaně.

Hlavním produktem mlékárny je pomazánkové máslo, které se v Chocni vyrábí už 40 let. Mlékárna v Liberci, která později zanikla, ho vyvinula v době tukové krize. Výrobek od roku 2014 nesmí nést v názvu máslo, proto se jmenuje Choceňské pomazánkové. Přejmenování nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje dostatečné množství tuku jako klasické máslo. Kromě toho se v Chocni vyrábějí jogurty, tvarohy a pomazánky.

Většinu produkce společnost prodala na českém trhu, vyváží na Slovensko, do Polska a na Seychely. Tržby ze zahraničí dosáhly jen asi 2,7 milionu korun. "Trh na Ukrajinu je omezen současnou politickou situací a devalvací místní měny," uvedl Krajník.

Ve firmě minulý rok pracovalo v průměru 83 zaměstnanců, v roce 2017 jich bylo o tři více. Většinu akcií společnosti drží český Accom Holding. Menšinový podíl 15 procent patří Zemědělskému obchodnímu družstvu Zálší. Loni mlékárna oslavila 90 let existence.


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:49