Agris.cz - agrární portál

Genetici získali nové přístroje a vybavení

9. 11. 2019 | mendelu.cz

Genetici ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity získali nové laboratoře a přístroje za více než 17 milionů korun. Budou pomocí nich zkoumat například viry nebo bakterie rostlin. Moderní přístroje a vybavení využijí především pro řešení ochrany rostlin pro zemědělské a zahradnické účely. Projekt je financován z fondů Evropské unie. Laboratoře se postupně vybavují, většina přístrojů je už na místě a kompletně bude odborné pracoviště v provozu během nejbližších měsíců.

Laboratoře na ústavu genetiky Mendeleum v Lednici spojí molekulárně genetické disciplíny s různými vědeckými účely. Laboratoře jsou navrženy tak, aby splňovaly multidisciplinární požadavky a mohly tak odpovědět na vědecké hypotézy z různých oborů.

„Nejvýznamnější částí je část fytopatologická, tedy ochrana rostlin. Pomocí nových přístrojů budeme řešit otázky virologických, bakteriologických a mykologických směrů, jako jsou například interakce patogenu a hostitele. Pochopení těchto základních principů lze pak využít k výzkumu ochrany rostlin," uvedl Aleš Eichmeier z Mendelea – Ústavu genetiky Zahradnické fakulty MENDELU.

Laboratoře budou vybavené mikroskopy, sekvenátory DNA či pokročilými přístroji, které v reálném čase umí měřit a kvantifikovat množství nárůstu konkrétní DNA ve vzorku. „Tyto přístroje se hodí k sekvenování, tj. určování pořadí nukleotidů, malých genomů jako mají viry či bakterie nebo k sekvenování environmentálních vzorků, ze kterých je možné určit přítomné druhy mikroorganismů," uvedl vědec. Moderní technika je podle něj nezbytná k produkci kvalitních vědeckých výsledků. V laboratořích budou také kultivační prostory pro mikroorganismy a pro jejich uchování.

Stavební část rekonstrukce centrálních laboratoří s rozpočtem 13,2 milionu korun začala letos v únoru. Nyní bude následovat dodávka laboratorního nábytku a zbývajících přístrojů za cca 4,3 mil. Kč. Financování pochází ze strukturálních fondů EU - OP VVV Infrastruktura pro konkurenceschopného absolventa Mendelovy univerzity v Brně.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Aleš Eichmeier, Ph.D., tel.: 774 644 120, ales.eichmeier@mendelu.cz


Zdroj: mendelu.cz, 9. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:33