Agris.cz - agrární portál

Na jižní Moravě pokračuje letos růst výroby vepřového

7. 11. 2019 | ČTK

Po předchozím mnohaletém propadu pokračuje letos na jižní Moravě meziroční růst výroby vepřového masa. Zatímco loni se ho vyrobilo za tři čtvrtletí 20.570 tun, letos už to bylo 20.909 tun, uvedl Český statistický úřad. V prvním čtvrtletí pokles ještě pokračoval, obrat nastal od druhého čtvrtletí. Důvodem je vyšší poptávka související s africkým morem prasat v Číně a tedy i rostoucí cena. Předtím se dlouhodobě pohybovaly výkupní ceny pod náklady zemědělců.

V Jihomoravském kraji letos za devět měsíců porazili 231.961 prasat, což je nárůst zhruba o 4300. Vepřové zůstává dlouhodobě dominantním druhem vyráběného masa.

Hovězího se letos do konce září na jižní Moravě vyprodukovalo 2310 tun, což je o 68 tun meziročně více. Výroba hovězího roste v kraji již několik let. Na rozdíl od vepřového se chov jatečního skotu vyplácí delší dobu. Produkce skopového a kozího masa za devět měsíců vzrostla z loňských tří na čtyři tuny.

Velikost chovů skotu, prasat i ovcí a koz se v posledních dvou až třech letech v kraji poměrně stabilizovala, zásluhu na tom mají také dotace z Evropské unie, které vyžadují udržitelnost chovů. Chovy prasat už se dále nezmenšovaly, protože zůstaly takové, u nichž sedláci věřili, že se nepříznivá situace nakonec otočí a nechtěli chovy dále rušit či redukovat.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:19