Agris.cz - agrární portál

EU a Čína se dohodly na ochraně stovky místních produktů

7. 11. 2019 | ČTK

Evropská unie se s Čínou dohodla na ochraně stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Informovala o tom dnes Evropská komise. Mezi geograficky chráněnými názvy budou například parmská šunka, irská whiskey či řecký sýr feta. Z Česka se na seznam dostaly českobudějovické pivo a žatecký chmel.

Čína je v současnosti po Spojených státech druhým největším trhem pro potraviny a zemědělské produkty z unijních zemí. Za poslední rok zamířilo do nejlidnatější země světa zboží za 12,8 miliardy eur (330 miliard Kč). EU považuje zlepšování obchodních vztahů s Čínou za důležité zvláště s ohledem na ochranářskou politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který hrozí uvalením cel na některé zboží z Evropy.

"Je to výhra pro obě strany, která posílí naše obchodní vztahy a bude z ní mít prospěch jak zemědělství a potravinářství, tak zákazníci na obou stranách," komentoval dohodu eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan. Geografická ochrana zboží je podle něj zárukou autenticity a kvality produkce a otevře evropským producentům cestu k většímu zisku.

Seznam obsahuje většinou místní značky vín či dalších alkoholických nápojů, velké zastoupení mají produkty z Francie, Itálie či Španělska. Objevují se na něm i sýry či ryby.

Mezi stovkou čínských produktů jsou především čaje, ovoce a zelenina či houby.

Obě strany se na užší spolupráci předběžně shodly na dubnovém summitu EU-Čína v Bruselu. Kromě ochrany geografických názvů přislíbil Peking mimo jiné odstraňovat překážky bránící vstupu evropských firem na čínský trh.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:41