Agris.cz - agrární portál

Rhea holding staví farmy pro chov prasat za 200 milionů Kč

6. 11. 2019 | ČTK

Společnost Rhea holding, která v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku obhospodařuje 21.000 hektarů, staví dvě farmy pro chov prasat za 200 milionů Kč. Zprovozní je na jaře 2020. Skupina kvůli suchu mění odrůdy plodin, do pěti let vysází ve své jihočeské části přes 5000 stromů. Loni měla obrat téměř dvě miliardy a zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 350 milionů. ČTK to dnes řekl majitel holdingu Josef Kolář.

Farmy pro chov prasat staví holding v Dešné na Jindřichohradecku a ve Lhoticích u Jemnice na Třebíčsku. Ve Lhoticích bude 550 prasnic, v Dešné 8000 výkrmových prasat. Skupina s 500 zaměstnanci má 3500 dojnic, 2000 prasnic a 560.000 kuřat v zástavu. V letech 2017 a 2018 investoval holding půl miliardy do nových farem a kravínů, 40 procent byla státní dotace.

Na nových farmách pro prasata využije Rhea holding automatizaci při krmení i mytí prostor. Na farmách pro chov krav v Rancířově i Vescích už funguje robotické dojení i krmení.

Holding měl letos problémy se suchem, hlavně na 4000 hektarech na Moravě - v družstvu Jiřice u Miroslavi na Znojemsku a zemědělské společnosti Vlasatice v okrese Brno-venkov. Klesl výnos tržních plodin i produkce krmiva pro skot.

"Pěstujeme vojtěšky, krmné plodiny, vracíme do půdy organická hnojiva... Proti suchu můžeme trochu bojovat volbou odrůd a technologií pěstování, používat postupy, které vodu v půdě šetří. Vybíráme odrůdy, které vydrží o malinko víc, ale sucha, která přichází poslední roky, jsou i na ně silná," řekl Kolář. Kvůli suchu si nechal zpracovat i studii, podle ní do pěti let vysází přes 5000 stromů.

Úrodu na Moravě poškodili i hraboši, v jižních Čechách s nimi holding problém neměl a výsledky zde byly lehce nadprůměrné. Výnos z pšenice byl ve skupině šest tun na hektar. "Letošní rok bude celkem dobrý, protože cena mléka je stabilizovaná. Prasata byla opravdu špatná do konce dubna, od té doby, v návaznosti na africký mor ve světě, se cena zlepšila, ztráta se dohnala a na prasatech bychom snad neměli prodělat. Kuřata jsou slabší, ale pořád snad nad úrovní rentability," řekl Kolář.

V holdingu je 16 zemědělských družstev a pekárna. Do skupiny patří i stavební firma či 800 hektarů rybníků kolem Velkého Meziříčí s roční produkcí 450 tun kaprů a kolem 50 tun dalších ryb, jako jsou amur, sumec, tolstolobik a štika. Ve dvou střediscích chová holding i pstruhy a siveny s roční produkcí 200 tun. Většina ryb končí na tuzemském trhu. Do pěti let chce Kolář hektarově zvětšit skupinu o 15 procent a produkci živočišné výroby zvednout o deset procent.


Zdroj: ČTK, 6. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:32