Agris.cz - agrární portál

OSN: Na jihu Afriky hrozí 45 milionům lidí nedostatek jídla

4. 11. 2019 | ČTK

Kvůli rekordnímu suchu hrozí v příštích měsících nedostatek potravin 45 milionům lidí na jihu Afriky. V dnešním vyjádření to uvedl Světový potravinový program (WFP), který je jednou z agentur OSN. Některé země v regionu budou podle jeho zástupců v budoucnu jedny z nejvíce postižených klimatickými změnami.

"Máme co do činění s největším suchem za 35 let v centrální části a na západě jižní Afriky," uvedla Margaret Maluová, ředitelka WFP pro tento region. Za posledních pět let zaznamenala jižní Afrika jen jeden rok normálních srážek. Dlouhotrvající sucho, cyklony a záplavy poničily podle WFP sklizně v mnoha zemích regionu.

Momentálně trpí nedostatkem potravy přes 11 milionů lidí v devíti zemích regionu (Angola, Svazijsko, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Namibie, Mozambik, Zambie a Zimbabwe). Situace se má však ještě zhoršit a v příštích měsících budou potřebovat potravinovou pomoc další desítky milionů lidí.

"Musíme reagovat na naléhavé výživové potřeby milionů lidí, ale také investovat, abychom uvedli do chodu opatření, jež zvýší odolnost vůči suchu, záplavám a stále častějším a silnějším bouřím," uvedla Maluová.

Mozambik, který je jednou ze zemí ohroženou nedostatkem potravin, letos zasáhly krátce po sobě dvě tropické cyklony Idai a Kenneth. Zabily stovky lidí a způsobily závratné škody v infrastruktuře a zemědělství.


Zdroj: ČTK, 4. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 21:07