Agris.cz - agrární portál

Agrárníci nesouhlasí s tvrzením o vysokých nákladech pro řetězce

1. 11. 2019 | ČTK

Potravinářská a Agrární komora nesouhlasí s tvrzením Hospodářské komory, že připravovaná novela zákona o významné tržní síle finančně dopadne na podnikatele a následně i spotřebitele kvůli potřebě upravit smlouvy mezi dodavateli a odběrateli. Ministerstvo zemědělství, které novelu připravuje, navýšení administrativní zátěže a nákladů na straně podnikatelů nepředpokládá, natož aby se náklady přenášely na české domácnosti. Zástupci obou komor to dnes uvedli v tiskové zprávě v reakci na úterní vyjádření Hospodářské komory.

"Sjednávání milionů nových smluv mezi dodavateli a odběrateli, které si údajně podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého vyžádá stamilionové náklady obchodníků a českých úřadů, patří spíše do říše pohádek a ne do reálného businessu," uvádí v tiskové zprávě Potravinářská komora a Agrární komora.

Hospodářská komora v úterý uvedla, že ministerstvo při přípravě novely nevyhodnotilo dopady na podnikatele, kteří by museli upravit miliony smluv, což by si vyžádalo náklady v řádu stovek milionů korun. Tyto náklady se podle Dlouhého přenesou na české domácnosti. Hospodářská komora proto vyzvala úřad ke stažení a přepracování novely.

Hospodářská komora se s kritikou novely přidala ke Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a obě organizace nabídly ministerstvu pomoc při přepracování novely tak, aby podle nich chránila i drobné zemědělce, nejen výrobce potravin.

"Pokud Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu a další odpůrci novely chtějí skutečně pomoci malým zemědělcům, měli by trvat na co nejrychlejší a hlavně co nejjednodušší implementaci směrnice s minimálními dopady do podnikatelského prostředí a s co nejširším využitím současného znění zákona o významné tržní síle," reagovali na to dnes zástupci potravinářů a agrárníků.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) několikrát odmítl kritiku ze strany prezidenta svazu obchodu Tomáše Prouzy, podle kterého se budou kvůli nové regulaci reálně rušit slevové akce u velkých obchodních řetězců. Podle Tomana tomu tak není, podle něj Prouza vyvolal mediální kampaň a lže. Ministr požaduje po Prouzovi omluvu.

V novele, která je v připomínkovém řízení, se píše, že za zneužití významné tržní síly bude nově považované sjednávání nebo uplatňování náhrady nákladů na slevy na potraviny v akcích. "Já tomu rozumím, že SOCR a jeho členům, významným obchodním řetězcům, vadí, že již nadále nebudou moct pokračovat v praktikách typu, že na akce jsou poskytovány cenové slevy, které se běžně uplatňují týden a více před jejich zahájením, často i týden po akci. Takže pro dodavatele to představuje značnou finanční ztrátu, aniž by slevu pocítil konečný spotřebitel. Pouze se vylepší zisk obchodníka," řekl v říjnu na Žofínském fóru Toman.


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:28