Agris.cz - agrární portál

Svaz: Hospodaření po omezení plodin na 30 ha bude náročnější

30. 10. 2019 | ČTK

Rozhodnutí ministerstva zemědělství, kterým plánuje od roku 2021 omezit souvislou výměru jedné plodiny maximálně na 30 hektarů na všech půdách, je podle Zemědělského svazu ČR evropsky ojedinělé. Hospodaření bude náročnější, přibude přejezdů po půdě, řekl ČTK mluvčí svazu Vladimír Pícha. Od příštího roku by mělo toto opatření platit na erozně ohrožených půdách, připomněl obchodní ředitel firmy Agdata Lukáš Musil, zemědělci se jím už tak museli řídit při přípravě letošních ozimů. Podle něj přibude pokut.

Ministerstvo na začátku října oznámilo, že chce změnu prosadit ve vládním nařízení, které by mohl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválit do konce letošního roku. Pokud ho zemědělci nedodrží, stát jim zkrátí dotace.

V případě, že by pozemky byly větší než 30 ha, bude nutné je podle ministerstva oddělit ochranným pásem, který bude široký aspoň 22 metrů a bude na něm tráva nebo pícniny. Další možností je střídat na pozemku více plodin, každou na ploše menší 30 hektarů. Opatření se dotkne podle úřadu zhruba 3000 zemědělců, kteří hospodaří na zhruba milionu hektarů půdy.

Podle Musila situaci již nyní řešila skoro třetina zemědělců, kteří jsou se společností v kontaktu. Podle něj se nyní sníží výměra erozně ohrožujících plodin o desetinu, jakmile začne platit nařízení v příštím roce, půjde ještě o větší úbytek. Navíc podle něj budou hrozit pokuty, kterými se krátí přímé platby, a to procentuální vzhledem k výši dotace. Čím větší podnik by tak opatření porušil, tím větší riziko ztráty finanční podpory mu hrozí.

Pícha uvedl, že hospodaření bude složitější. "Musíte věnovat více času organizaci práce, pokud rozkouskujete pole na menší díly s jinými plodinami, pak musíte zajistit i diverzifikovanou přípravu půdy, různé plodiny vyžadují různé zpracování a přípravu půdy, dále vás čeká více pojezdů mechanizace, neboť různé plodiny vyžadují různou úroveň a načasování ošetření porostů ve vegetačním období," uvedl.

Vláda loni na konci roku odsouhlasila, že standardy hospodaření na zemědělské půdě se zpřísní od roku 2020, odkdy začne platit i omezení na polích ohrožených erozí. Podle ministerstva zemědělství se opatření dotkne zhruba čtvrtiny orné půdy s výměrou téměř 600.000 hektarů a 2300 podniků nebo lidí, kteří na nich hospodaří. Průměrná velikost zemědělského podniku v ČR je nejvyšší v EU, činí 133 hektarů.


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:16