Agris.cz - agrární portál

Američané se před zavedením cel na zboží z EU zásobí parmazánem

14. 10. 2019 | ČTK

Američtí spotřebitelé si před zavedením cel na evropské zboží dělají zásoby italského parmazánu, napsala agentura AP. Od minulého týdne, kdy byla oznámena odvetná cla deset procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží, stoupl prodej sýrů Parmigiano Reggiano a Grana Padano o 220 procent, informoval italský zemědělský svaz Coldiretti. Cla by měla začít platit příští pátek.

V případě parmazánu stoupne clo na zhruba šest dolarů (140 Kč) z 2,15 dolaru na kilogram. Americký spotřebitel tak podle Coldiretti zaplatí za kilogram tohoto italského sýra 45 dolarů, tedy o pět dolarů více než dosud. Americký trh je pro parmazán druhým největším zahraničním odbytištěm po Francii.

Předseda sdružení sýrařů, kteří vyrábějí Parmigiano Reggiano, uvedl, že cla hospodářsky ohrozí na 330 malých producentů této potraviny v okolí města Parma. Konsorcium vyrábí 3,7 milionu bochníků parmazánu ročně z nichž každý váží zhruba 40 kilogramů. Sýr zraje 18 až 30 měsíců, někdy i déle.

Parmazán značky Parmigiano Reggiano se produkuje na území od Apenin po řeku Pád z mléka 250.000 krav chovaných ve stejné oblasti, a má proto chráněné označení původu.

Americký svaz producentů mléka chystaná cla vítá. Chráněné označení původu se podle něj "zneužívá" k omezení dovozu amerických sýrů stejného typu do Evropské unie.

Nová americká cla ve výši 25 procent se mají týkat mimo jiné irské a skotské whisky, vína, sýrů, oliv a zmrazeného masa z Francie, Německa, Španělska a Británie, německé kávy a některých strojírenských výrobků z Německa, britských oděvů a vlněného zboží nebo másla, jogurtů a produktů z vepřového masa z několika evropských zemí.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 09:19