Agris.cz - agrární portál

Severočeští zemědělci vyzvali k zařazení kraje mezi suché oblasti

10. 10. 2019 | ČTK

Zemědělci z Ústeckého kraje dnes v Mostě předali ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD) výzvu, aby stát přeřadil regionu mezi oblasti znevýhodněné suchem. Sklizeň byla kvůli suchu loni podprůměrná a letos ještě horší, chovatelé musí dokupovat krmivo. Farmáře v horských oblastech navíc trápí přemnožená spárkatá zvěř. Problém se zvěří by měl podle ministra pomoci řešit nový myslivecký zákon, který chce předložit do konce letošního roku. V Mostě se dnes konalo setkání ministra Tomana se zemědělci Ústeckého a Karlovarského kraje.

Situaci na severu Čech zhodnotil na začátku setkání předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka. "Žijeme v nejsušší oblasti České republiky, kde počasí ovlivňuje žatecký srážkový stín. Výnosy jsou u nás až o třicet procent nižší než v produkčních oblastech, situace je v posledních dvou letech kritická a výkupní ceny obilovin navíc letos výrazně klesly," uvedl.

Soukromý zemědělec z Podřipska Vítězslav Škoda řekl, že by farmáři a pěstitelé v Ústeckém kraji potřebovali kompenzace za sucho, jinak některým hrozí konec. "V živočišné výrobě je to strašný problém, protože na jeden rok si zásoby uděláme, ale ne na dva," uvedl. Sucho v oblasti pod Krušnými horami vnímá ministr Toman jako problém. "My jsme řekli, že si musíme udělat nějakou řadu deseti let, není to jen otázka posledních dvou let a podíváme se na to, co je možné a co není možné," řekl po setkání.

Z dlouhodobého hlediska by mohla podle Tomana se závlahami pomoci plánovaná nádrž Kryry. Ministr ubezpečil zemědělce o tom, že přivaděč k nádrži z Nechranické přehrady na Chomutovsku by měl sloužit pro závlahy.

Problém mají zemědělci také se zvěří, která způsobuje škody lesníkům a chovatelům. "Pracujeme na novém mysliveckém zákoně, který do konce roku předložíme. Na něm se mohou spolupodílet všichni, kteří mají zájem," dodal ministr.


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 00:26