Agris.cz - agrární portál

Polského kandidáta na eurokomisaře výbor EP napodruhé schválil

9. 10. 2019 | ČTK

Výbor Evropského parlamentu dnes schválil polského kandidáta na eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovaly polská agentura PAP a německá DPA. Minulý týden Wojciechowski neuspěl, před členy parlamentního výboru tak dnes musel předstoupit znovu.

Slyšení ve výborech europarlamentu dnes absolvuje klíčová trojice místopředsedů budoucí Evropské komise: Lotyš Valdis Dombrovskis, Dánka Margrethe Vestagerová a Nizozemec Frans Timmermans. Kromě nich ale musel na druhé slyšení před zemědělský výbor také Polák Wojciechowski, který minulý týden jeho členy nepřesvědčil.

Europoslanci tehdy kritizovali především jeho vágní formulace týkající se podpory zemědělců a reformy společné zemědělské politiky. Kromě dnešního opakovaného slyšení musel kandidát polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) opět odpovědět předem také na písemné dotazy.

Podle zdroje agentury DPA se tentokrát pro schválení polského kandidáta na členství v Evropské komisi vyjádřila velká většina členů zemědělského výboru. Zpravodajský server Politico uvedl, že se Wojciechowskému vyplatilo mimo jiné to, že se tentokrát rozhodl hovořit místo angličtiny svou rodnou polštinou.

Podle DPA dnes europoslanci po zodpovězení písemných dotazů schválili také Švédku Ylvu Johanssonovou, která má mít v nové Evropské komisi na starosti vnitřní záležitosti.

Poslanci letos opakovaně dali na srozuměnou, že jejich souhlas nelze považovat za formalitu a že kandidáti nemají podporu předem jistou - doplňujícím otázkám bude muset čelit také francouzská kandidátka na eurokomisařku pro vnitřní trh Sylvie Goulardová.

Kandidáty Maďarska a Rumunska europoslanci po slyšení ve výborech odmítli. Budapešť už navrhla jako náhradníka diplomata Olivéra Várhelyiho, na náhradní jméno z Bukurešti se v Bruselu ale stále čeká. Agentura APA dnes uvedla, že budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nyní čeká na to, jak dopadne ve čtvrtek hlasování o nedůvěře rumunské vládě.


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:59