Agris.cz - agrární portál

Tuzemská produkce zeleniny letos mírně vzroste

4. 10. 2019 | ceskenoviny.cz

Produkce zeleniny v České republice by se po loňském propadu měla letos zvýšit o několik procent. Ceny zeleniny na pultech obchodů, které kvůli loňské špatné úrodě v ČR i celé Evropě prudce vzrostly a stále jsou poměrně vysoké, ale v příštích měsících zřejmě výrazněji neklesnou. ČTK to při zahájení podzimní etapy výstavy Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Sklizeň konzumní zeleniny loni v Česku podle údajů Českého statistického úřadu klesla meziročně o 42.829 tun na 198.863 tun. "Letos nás počasí opět prověřilo. Největší výpadky máme u plodové a košťálové zeleniny. Proti loňskému roku je ale úroda zeleniny o něco lepší," uvedl Hanka. Růst letošní tuzemské produkce zeleniny odhadl na několik procent. "Nárůst očekáváme na úrovni dvou či tří procent. Víc to určitě nebude," podotkl.

Čeští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny na celkové výměře 11.000 hektarů, což bylo meziročně o necelá tři procenta víc. Chladný květen neprospěl porostům hrášku a časné výsadbě plodové zeleniny. Letní sucho pak poškodilo porosty listové zeleniny. Několik stovek hektarů zeleniny, převážně salátů, květáku, ale i cibule a mrkve, bylo poškozeno nebo zničeno přívalovými dešti a krupobitím.

Hanka odhadl, že česká produkce zeleniny letos pokryje jen 32 procent spotřeby ČR. "To znamená, že do Česka bude ročně dovezeno zhruba 700.000 tun zeleniny," upozornil. Cenový vývoj na pultech obchodů v ČR je proto podle Hanky závislý na tom, jaká je úroda zeleniny a její ceny v celé Evropě.

Nebývale suché a teplé počasí už loni v České republice i Evropě výrazně snížilo výnosy zeleniny, což mělo za následek enormní růst jejích cen v obchodech. Například letos v únoru byly ceny zeleniny v Česku meziročně vyšší bezmála o 80 procent.

Zelenina si na pultech obchodů v ČR stále drží vysoké ceny. "Jsou dány nedostatkem zeleniny na trhu hlavně v celé Evropě. ČR kvůli své malé soběstačnosti nemá velký vliv na ceny zeleniny," uvedl Hanka. Podle něj má farmářská cena jen zhruba poloviční podíl na konečné ceně zeleniny v obchodech.

U cibule a brambor už nelze podle Hanky očekávat pokles cen. Také košťáloviny zřejmě zůstanou na nynější vysoké ceně. "Cena košťálovin potom bude narůstat v jarních měsících. U plodové zeleniny jsme už plně závislí na dovozech, tam cenu určuje Španělsko a jižní státy," dodal Hanka.

Dovoz zeleniny do Česka stále roste a loni bilance zahraničního obchodu v této kategorii plodin vykázala už více než jedenáctimiliardový schodek. Nejvíce zeleniny je do Česka dováženo z Nizozemska, Španělska, Polska, Německa a Itálie. Z Nizozemska a Španělska pocházejí hlavně rajčata, salátové okurky, papriky, česnek, mrkev či cibule. Polské firmy na český trh dodávají cibuli, hlávkové zelí, salátovou řepu, ředkvičky, květák a kedlubny.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 4. 10. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:02