Agris.cz - agrární portál

FAO: KLDR hrozí nejnižší sklizeň plodin za pět let

22. 9. 2019 | ČTK

Sklizeň plodin v Severní Koreji bude v letošním roce zřejmě nejnižší za pět let, což bude znamenat vážný nedostatek potravin pro 40 procent populace. Může za to sucho a špatné zavlažování. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Podle odhadů slabá sklizeň hlavních obilovin, rýže a kukuřice, bude znamenat, že 10,1 milionu lidí bude potřebovat naléhavou pomoc. Podrobnější údaje o výši sklizně však zpráva FAO neuvedla.

"Podprůměrné srážky a nízká možnost zavlažování od poloviny dubna do poloviny července, důležitém období pro růst plodin, ovlivnily hlavně úrodu rýže a kukuřice," uvedla FAO ve zprávě, která se týká nabídky a poptávky po obilovinách po celém světě a zjišťuje, které země budou potřebovat zahraniční potravinovou pomoc.

KLDR dlouhodobě bojuje s nedostatkem potravin a nefunkčním státním přídělovým systémem. Státní média v posledních měsících varovala před suchem a dalšími "přetrvávajícími neobvyklými jevy".

Zpráva o nízké úrodě přichází v době, kdy se země snaží zabránit šíření afrického moru prasat. První případ zde byl potvrzen v květnu. Onemocnění, které je smrtelné pro prasata, ale neohrožuje lidi, bylo z asijských zemí poprvé odhaleno loni v Číně a od té doby se rozšířilo v celém regionu. Kvůli tomu muselo být poraženo velké množství prasat a prudce klesla produkce vepřového, základního masa v regionu, včetně KLDR.

Podle letošního hodnoceno OSN produkce potravin v Severní Koreji loni klesla nejníže za poslední desetiletí. Přispěly k tomu dlouho trvající vedra, tajfun a povodně.

Podle pozorovatelů rozsáhlý celonárodní hladomor v zemi zabil v 90. letech minulého století až milion lidí. Sporadické hladomory jsou v zemi běžné, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:31