Agris.cz - agrární portál

Jihočeská úroda brambor bude proti průměrným rokům o 40 pct nižší

19. 9. 2019 | ČTK

Úroda brambor v jižních Čechách je druhý rok po sobě slabší. Letošní sklizeň ovlivnily květnové mrazy i sucho. Pěstitelé hlásí výnosy v rozpětí 22 až 26 tun z hektaru, což je až čtyřicetiprocentní propad oproti průměrným rokům a zhruba desetiprocentní pokles v porovnání s loňskem. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Jihočeský kraj se na republikové produkci brambor podílí 14 procenty.

Sklizeň teprve začíná, jde o první údaje z terénu. Výsledky se liší podle půdně-klimatických podmínek, odrůd a agrotechnické péče. "Květnový chlad zbrzdil a poškodil porosty zasázené na přibližně třech tisícovkách hektarů v regionu. Také kvůli nedostatku vláhy jsou výsledné hlízy drobnější. Většina žadatelů o podporu na pěstování škrobárenských odrůd se obává, že nesplní normu produkce šest tun škrobu z hektaru, které podmiňují dotační nárok," uvedla ředitelka.

Místopředseda představenstva Zemědělského a obchodního družstva (ZOD) Podhradí na Táborsku Jaroslav Kazda dnes ČTK řekl, že úroda bude výrazně slabší proti průměrným výnosům, téměř jako v loňském roce. Výnosy má letos družstvo 20 až 25 tun z hektaru.

"Bude to mít ekonomické dopady, i vazby na dotace co se týče množství škrobu," řekl Kazda. Zdražit družstvo nemůže, dodává škobárnám a výrobci chipsů Intersnack, s nimiž má ceny pevně dané. "Výnos bude odvislý od katastru, budou velké rozdíly podle toho, jak přišly srážky," řekl Kazda. ZOD Podhradí pěstuje brambory na 140 hektarech.

Zemědělci v ČR loni sklidili 380.000 tun brambor, kvůli suchu meziročně o 15 procent méně. V roce 2018 pěstovali tuto okopaninu na ploše 29.000 hektarů, uvedl Český bramborářský svaz (ČBS).

Třetinu domácí produkce brambor obstarávají drobní pěstitelé a zahrádkáři. Brambory společně s kukuřicí, pšenicí a rýží patří podle ČBS mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Každý Čech sní asi 65 kilogramů brambor ročně. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 milionů tun na téměř 400 milionů tun.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:08