Agris.cz - agrární portál

Slovensko za dva týdny nezaznamenalo nový případ afrického moru

19. 9. 2019 | ČTK

Slovensko v posledních dvou týdnech sice nezaznamenalo nové případy afrického moru prasat, tamní úřady ale i tak rozšířily preventivní opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zemědělství. Nákaza byla v zemi poprvé potvrzena na konci července.

"Navzdory tomu, že už dva týdny neevidujeme nový nález afrického moru prasat, nemůžeme tuto nákazu podceňovat. Právě stávající období sklizně kukuřice může mít značný vliv na vývoj situace, když budou divočáci vyrušováni a zvěř začne migrovat," uvedla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Slovensko nově rozšířilo takzvanou nárazníkovou zónu s přísnými opatřeními proti šíření nákazy i do příhraniční oblasti s Polskem. Podobný postup zvolilo Slovensko již dříve v pohraničí s Českem a také s Maďarskem, které podle Matečné nyní zaznamenalo zhoršení situace ohledně afrického moru prasat.

Opatření zahrnují také lov divočáků a dodržování veterinárních nařízení a předpisů chovateli prasat.

Slovenské úřady k dnešku zjistily 12 případů nákazy u divočáků a dalších 11 případů v malochovu. Africký mor prasat, který je vysoce nakažlivým virovým onemocněním prasat domácích i divokých a proti kterému neexistuje vakcína, byl na Slovensku zatím prokázán pouze v jednom z okresů na jihovýchodě země blízko hranic s Maďarskem.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:48