Agris.cz - agrární portál

AFP: Belgický holubář chová holuby za miliony

18. 9. 2019 | ČTK

Je šťastným chovatelem, který letos v březnu prodal poštovního holuba za 1,25 milionu eur (přes 32 milionů Kč). Tím je dnes už slavný Armando. Belgičan Joël Verschoot je v důchodu, čas věnuje chovu svých šampionů a přemýšlí už o dalším rekordním obchodu, píše agentura AFP.

Částka dosažená v internetové dražbě překonala jeho předešlý rekord, 400.000 eur (10,3 milionu Kč) za prodej Nadine jednomu bohatému čínskému sběrateli.

Verschoot žije v Ingelmunsteru nedaleko Courtrai na západě Belgie. Vzpomíná na tuto dražbu, jejíž výsledek byl komentován jako neuvěřitelný. O holuba soupeřili dva Číňané, kteří přihazovali po 100.000 eurech (2,6 milionu Kč), až jeden z nich odpadl.

"Nikdy bych si byl nepomyslel, že částka může být tak vysoká," říká dnes čtyřiašedesátiletý důchodce, který se zamiloval do holubů už jako mladík. Jeho otec cvičil holuby pro víkendové soutěže.

Verschootův předek jich ale měl 50, zatímco Joël, jediný z devíti dětí, který převzal rodovou pochodeň, jich má dnes 300. Jednou je zdědí jeho syn Dieter.

Od doby, co Joël Verschoot odešel v roce 2015 do důchodu, udělal ze svého oblíbeného koníčka výnosné zaměstnání na plný úvazek. Ptákům denně věnuje deset hodin. Jeho obchod se začal rozvíjet v souvislosti s rostoucím zájmem asijských investorů o belgické ptáky, kteří mají pověst nejlépe vycvičených na světě.

Číňané jsou dnes hlavními klienty belgického dražebního serveru PIPA (Pigeon Paradise - Ráj holubů) a podle jeho generálního ředitele Nikolaase Gyselbrechta zajišťují 40 procent celkového obratu.

Verschoot vysvětluje, že si svou mezinárodní pověst vybudoval díky výsledkům v soutěži na střední vzdálenosti (500 až 700 kilometrů), což umožňuje holubímu samci či samičce, kteří vystartují brzy ráno, vrátit se ke svému partnerovi po letu s rychlostí asi 80 kilometrů za hodinu, ještě týž večer.

Dva týdny před soutěží se páreček rozdělí. A tak v den soutěže stimuluje holuba k rychlému návratu do hnízda touha po partnerovi.

Pokud jde o Armanda, holuba za 1,25 milionu eur, tak ten je velmi mazaný, říká Verschoot. Už od svých dvou let, kdy byl dostatečně zkušený, aby se vyhnul elektrickému vedení nebo predátorovi, hromadil ocenění: na soutěžích v Limoges v letech 2017 a 2018 byl druhý a loni na dvou soutěžích ve Francii zvítězil.

Začátkem letošního roku zvítězil i v polské Poznani v jakési lize mistrů pro poštovní holuby, kam každá země vyslala své zástupce.

Po prodeji byl Armando zřejmě umístěn do belgického chovu v majetku Číňanů, za účelem reprodukce. Jeho kupec je přesvědčen, že jeho DNA bude velmi vyhledávaná, podobně jako je tomu u plnokrevníků. Armanda si koupil podnikatel v nemovitostech, který v Číně organizuje sázky.

Joël Verschoot se doma pečlivě stará o Armandovy potomky, zvláště o jednoho "syna" a jednu "dceru", které izoloval, aby spolu měli mláďata. "Brzy bude mít Armando vnoučata, která se budou prodávat stále dráž a dráž, je to nekonečné," říká.

To se některým expertům nelíbí. "Pořádný chovatel se o holuba nezajímá kvůli jeho spermatu," říká Bernard Ancia z časopisu Belgický chovatel. Tradice soutěží poštovních holubů, která je zakořeněna v Belgii, ale i v Nizozemsku a na severu Francie, se tak vytrácí, soudí.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 22:05