Agris.cz - agrární portál

Vinohrady nad Syrovínem chrání před špačky sokolník se sokoly

17. 9. 2019 | ČTK

Zatímco většina vinařů chrání na podzim dozrávající hrozny před hejny špačků zejména plynovými děly nebo s pomocí takzvaných hotařů, na 35 hektarů vinohradů nad Syrovínem na Hodonínsku dohlíží sokolník se dvěma sokoly. Vinohrady vlastní Chateau Bzenec ze skupiny Bohemia Sekt.

"Jezdím sem hlídat už od roku 2000. Obvykle to trvá tak tři týdny, než se všechny hrozny sklidí. Padne na to velká část dovolené," řekl ČTK sokolník Ivan Išpold, pro kterého je sokolnictví koníčkem. Po většinu roku pracuje jako těžař.

Využívat sokoly na plašení špačků podle něj sice není obvyklé, ale příliš se to neliší od ochrany letišť, kde sokolníci pomáhají plašit hejna ptactva, která by ohrožovala letadla.

"Je to jiný výcvik než pro lov drobné zvěře. K výcviku se využívá třeba drak, na kterého se připevní odměna. Vycvičený sokol pak ve vinici pronásleduje hejno, které znervózní a odletí jinam," říká Išpold.

Dravci na sobě mají připevněnou vysílačku, takže i když sokolníkovi zmizí z očí, může sledovat směr jejich letu. "Někdy se stane, že se někde posadí a pak přiletí," vysvětluje. Sokol má podle něj svou hlavu, neposlouchá tak bezvýhradně jako pes.

Vedení Chateau Bzenec je s ochranou hroznů proti špačkům za pomoci sokolů spokojeno. "I když to není příliš obvyklá metoda, je to metoda biologická, která nikoho neobtěžuje, na rozdíl třeba od plynových děl," uvedl provozní ředitel vinohradnictví Bohemia Sekt Libor Výleta.

Chateau Bzenec spravuje 204 hektarů vinohradů, sokoli tak hlídají pouze malou část. Většinu práce stále odvádějí plynová děla a právě myslivci, kteří vinohrady hlídají i před zloději. "Loni jsme ve vinicích v Pavlově poprvé testovali akustické soupravy, což je v podstatě souprava reproduktorů, ze kterých se ozývá křik dravců. Osvědčily se, tak letos soupravy rozšiřujeme," řekl Výleta.

Veronika Skálová


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 07:54