Agris.cz - agrární portál

Stát a nadace podpoří výsadbu stromů v obcích

16. 9. 2019 | ČTK

Projekt s cílem do pěti let vysázet deset milionů stromů mimo les dnes zahájily ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Nadace partnerství. Na webu www.sazimebudoucnost.czmůže každý, kdo letos vysadí nebo plánuje vysadit strom, rostlinu zaregistrovat. MŽP také z několika programů výsadbu stromů podpoří. S úřadem a nadací dnes podepsal memorandum o spolupráci předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně o tom informovali zástupci úřadů.

Deset milionů stromů pomůže podle ministra Richarda Brabce (ANO) ochladit zhruba 200 kilometrů čtverečních až o tři stupně Celsia, denně vypaří deset milionů hektolitrů vody, vytvoří denní zásobu kyslíku pro 30 milionů lidí a odvede denně stejnou práci jako 40 milionů klimatizací.

Aktivitu chce MŽP podpořit z několika dotačních programů. Do podprogramu Národního programu Životní prostředí na přírodní školy a školky bude v příštím období vyčleněno 250 milionů korun, přičemž podle Brabce bude jednou z významných součástí projektu právě sázení stromů.

Kromě toho resort připravuje nový program s dotací 100 milionů korun, který budou moci na výsadbu využít fyzické osoby, místní spolky, místní podnikatelé i obce. "Program představíme nejpozději do měsíce. Chtěli bychom ho otevřít nejpozději do poloviny října, pravděpodobně to zvládneme ještě dřív," řekl ministr.

Podle Lukla je důležité, že spolupráce s ministerstvem a nadací na projektu pro obce přinese nejen finanční, ale i metodickou podporu. "Bavili jsme se o tom, že je nutné upravit do určité míry legislativu, aby sázení bylo co nejjednodušší. Abychom dokázali přesvědčit na jedné straně zemědělce, na druhé správce sítí, že to je do budoucna velmi podstatné," uvedl. "Co mě těší, je i podpora z hlediska péče. Vnímáme ve městech, že je velmi důležité zeleň vysazovat, ale ještě důležitější se o ni starat," doplnil.


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:19