Agris.cz - agrární portál

Vinobraní na jihu Moravy už začalo naplno, uspíšil ho i déšť

12. 9. 2019 | ČTK

Zatímco rané odrůdy většina jihomoravských vinařů sklízela už v srpnu, po víkendových deštích začalo vinobraní na jihu Moravy naplno. Sklízí se nejhojněji pěstované odrůdy jako Müller Thurgau či Svatovavřinecké. ČTK to potvrdili dotázaní vinaři a pěstitelé révy vinné.

"Víkendové deště byly hodně vydatné, to vinařům v tomto období nevyhovuje. Odrůdy s měkčí slupkou by mohly začít praskat. Teď už všichni doufáme, že pršet nebude, předpověď vypadá slibně. Potřebujeme suché a slunečné počasí s chladnými nocemi, kdy se tvoří významné množství aromatických látek," konstatoval výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Začátek sklizně se může v různých částech kraje u jednotlivých odrůd lišit. Jeden z největších pěstitelů, Vinné sklepy Valtice, mají například už odrůdu Müller Thurgau sklizenou. Další vinaři s její sklizní začali tento týden.

"Posbírali jsme ranější odrůdy a mysleli jsme, že bude chvilku pauza, ale není na co čekat, bílé odrůdy mají cukernatost kolem 22, takže už jedeme naplno," konstatoval Miloš Michlovský z Vinselektu Michlovský.

Vinobraní bude pokračovat přibližně do konce října. I když hodnocení úrody je zatím předčasné, vinaři se shodují, že letošní ročník by mohl být kvalitní podobně jako ten loňský.

"Bude pravděpodobně opět vyšší přírodní cukernatost v hroznech a musíme naopak stihnout hrozny posbírat dříve, aby nám zůstala v hroznech pikantní kyselinka , která je základem pro to, aby se nám zrodila krásně šťavnatá a svěží vína. Také se jeví, že i letošní ročník bude díky dostatku sluníčka špičkový i na červená vína," konstatoval David Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

 

Veronika Skálová sd


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:59