Agris.cz - agrární portál

Sněmovní návrhy změn v lesní novele rozdělují odbornou veřejnost

11. 9. 2019 | ČTK

Návrhy Pirátů a TOP 09 v novele zákona o lesích, o kterých budou ve středu hlasovat poslanci v závěrečném čtení, rozdělují odbornou veřejnost. Českomoravská myslivecká jednota hovoří o přílepcích, které by změnily výkon mysliveckého práva, a vadí jí například to, že by stát určoval plány mysliveckého hospodaření. Změny naopak podporují ekologické organizace jako je Hnutí Duha. Vlastníci lesů ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR (SVOL) podporují vládní novelu, změny myslivecké legislativy by podle nich neměly být řešené pomocí poslaneckých návrhů.

Vládní novela zákona o lesích má urychlit boj s kůrovcovou kalamitou. Návrh počítá například s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností. Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně.

Poslanci TOP 09, Pirátů a ANO chtějí v novele rozšířit možnost vlastníka lesa zvolit si odpovídající dřeviny. Navrhují také, aby bylo v lesích ponecháno určité množství suchých a tlejících stromů na podporu biodiverzity. Pirátští zákonodárci spolu s TOP 09 rovněž navrhují změny v mysliveckém zákoně. Podle odborníků z Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR by znamenaly například kontrolu lovu zvěře tak, aby mohly odrůstat mladé vysazené listnáče a jedle.

"V průběhu projednávání novely lesního zákona předložila skupina poslanců až do třetího čtení pozměňovací návrh zákona o myslivosti, který nechvalně známou formou tzv. přílepku mění princip fungování myslivosti, který v Česku existuje téměř dvacet let, vytváří stamilionové náklady pro stát a nepřijatelně omezuje práva vlastníků pozemků a osob vykonávajících na nich myslivost. O chovech zvěře nemají rozhodovat vlastníci pozemků a myslivci, ale státní úředníci tzv. od stolu," uvedl předseda myslivecké jednoty Jiří Janota. Nesouhlasí s návrhy TOP 09 a Pirátů, podle kterého by měl plánovat hospodaření se zvěří stát místo uživatelů honiteb.

Podle jednoty jde o nejvýznamnější změnu pojetí myslivosti v ČR za posledních skoro 20 let, která nebyla s veřejností prodiskutovaná. "Pokud stát má nést rozhodovací pravomoc při stanovování plánů hospodaření se zvěří, musí také nést odpovědnost za případné neúspěchy. Pokud myslivci plán dodrží, neměli by nadále vlastníkům lesů a zemědělcům nahrazovat škody způsobené zvěří. S mocí rozhodovat je spojena i odpovědnost za tato rozhodnutí," dodal Janota.

Naopak SVOL změny v zákoně o myslivosti žádá, ale ne v podobě poslaneckých pozměňovacích návrhů. Vládní novelu podporuje. "Ministerstvo zemědělství připravuje cílenou novelu zákona o myslivosti, která bude v nejbližší době předložena do vnějšího připomínkového řízení a potřebné změny by měla řešit systémově a komplexně s ohledem na stav lesních ekosystémů, ale zároveň i práva vlastníků honebních pozemků a reálné možnosti státní správy myslivosti," uvedlo sdružení.

Zástupci ekologického Hnutí Duha dnes před jednáním Sněmovny předali poslancům výzvu Zachraňme lesy. Žádají, aby zákonodárci přijali pozměňovací návrhy poslanců. Kampaň Zachraňme lesy podepsalo přes 60.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 04:30