Agris.cz - agrární portál

Stanovisko SVOL k vládnímu návrhu novely zákona o lesích

10. 9. 2019 | svol.cz

Na program 34. schůze Poslanecké sněmovny, která bude dnes zahájena, je zařazeno 3. čtení návrhu novely zákona o lesích (sněmovní tisk č. 408), který reaguje na aktuální rozsáhlou kalamitu v lesích České republiky.

SVOL jednoznačně podporuje pozměňovací návrhy, které upřesňují nebo doplňují novelou navržené změny, byly projednány s lesnickými odborníky i majiteli lesů a které umožní vyplácení finančních příspěvků na zvládání mimořádných okolností a nepředvídaných škod v lesích vlastníkům nestátních lesů.

SVOL vítá usnesení garančního Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR ze dne 4. září 2019. K níže uvedeným pozměňovacím návrhům však zastává odlišné stanovisko.

Vzhledem k tomu, že běžnou součástí současné lesnické praxe je ponechávání těžebních zbytků v lese a stromů či jejich částí na dožití a k zetlení, považuje SVOL za vhodnější postupovat spíše motivačně pozitivní cestou než novou zákonnou povinností, jak navrhují pozměňovací návrhy G.6. Navrhovaná paušální opatření zvyšují riziko vzniku škod na životech a zdraví návštěvníků lesů, za kterou podle dosavadní rozhodovací praxe soudů odpovídají vlastníci lesů. V některých případech by byla navrhovaná opatření dokonce v rozporu s ochranou lesa a mohla by se stát zdrojem škodlivých činitelů ohrožujících okolní porosty.

Za nepříliš šťastné považuje SVOL řešit novelou zákona o lesích změnu zákona o myslivosti (pozměňovací návrhy G.7.), jakkoliv je nutná a žádáme ji. Ministerstvo zemědělství připravuje cílenou novelu zákona o myslivosti, která bude v nejbližší době předložena do vnějšího připomínkového řízení a potřebné změny by měla řešit systémově a komplexně s ohledem na stav lesních ekosystémů, ale zároveň i práva vlastníků honebních pozemků a reálné možnosti státní správy myslivosti.   

Stávající zákon o lesích je v mnoha ohledech překonaný, jeho rozsáhlejší novela či návrh nového zákona o lesích jsou podle názoru SVOL nevyhnutelné. Vzhledem k tomu, že aktuálně probíhají práce na přípravě Koncepce lesního hospodářství v ČR na dalších 15 let za účasti majitelů lesů a dalších dotčených stran, považuje SVOL za vhodnější přijetí aktuální novely zákona, která řeší nejnaléhavější problémy, vytvoří podmínky pro bezodkladnou pomoc vlastníkům lesů při obnově lesa a zároveň vytvoří prostor pro odbornou diskusi a přijetí nutných změn lesnického zákonodárství.

 


Zdroj: svol.cz, 10. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:14