Agris.cz - agrární portál

Město Dačice přišlo o vzrostlé smrkové lesy, obnova potrvá 20 let

10. 9. 2019 | ČTK

Dačice ztratily kvůli suchu a kůrovcové kalamitě vzrostlé smrkové lesy. Ze skoro 380 hektarů městského lesa tvořily 60 procent. Obnova potrvá dvě desetiletí. Náklady na zalesnění vzniklých holin a s tím spojené práce se podle dnešních cen odhadují na zhruba 50 milionů korun. ČTK to řekl odborný lesní hospodář města Kamil Kupec při dnešním setkání s jihočeskou hejtmankou Ivanou Stráskou (ČSSD).

"Dneska můžeme říci, že nemáme žádný zdravý smrk. To je několik málo jedinců, kteří nám přežívají. Jinak všechny smrky od stáří 20 let jsou v podstatě suché," řekl Kupec ke stavu lesů města Dačice. Holin v nich tak bude kolem 230 hektarů. Výhled je podle Kupce neradostný. "Čeká nás v podstatě 20 let péče o holiny, o zbytky porostů," uvedl. Dodal, že platby za vytěžené dřevo se teď v průměru pohybují okolo 600 korun za metr krychlový a pokrývají jen náklady na vytěžení a dopravu.

"Předpokládáme, že odteď nás lesy v podstatě jen budou stát peníze," řekl novinářům dačický starosta Karel Macků (KDU-ČSL).

"Je to katastrofa nevídaného rozsahu," řekla hejtmanka po dnešní prohlídce mladého smrkového lesa u Dačic zničeného kůrovcem. Problémy v lesích podle ní v kraji nejsou jen na Dačicku, objevují se i na Písecku a jinde. S výsadbou nových stromků by podle Stráské měli pomoci hasiči, požadavky na výpomoc bude kraj sbírat od obcí i od soukromníků. "Chceme vlastně dodat ty ruce, které dneska na práci v lesích chybějí," řekla hejtmanka. Jak dodala, kraj také na příští rok připravuje dotační program na oplocenky chránící vysázené stromky.

Situace se v dačických lesích zhoršovala posledních asi pět let. Dřív městská společnost těžila ročně okolo 5000 metrů krychlových dřeva, loni šly k zemi stromy v objemu 40.000 metrů krychlových. Město podle starosty zkouší různé způsoby obnovy lesa. "Ať už je to obnova přirozená, ať je obnova břízou," přiblížil některé z postupů.

Podíl smrku u nově zalesňovaných ploch podle Kupce klesne pod 30 procent. "Jsou lokality, které nebudeme zalesňovat, protože jsou tak nepříznivé klimaticky, že je necháme přirozenému vývoji a budeme pozorovat, co se tam bude dít dál," uvedl.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:52