Agris.cz - agrární portál

Pálenice čekají na zákazníky. Ovoce je málo

5. 9. 2019 | Denik.cz

Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel palírny v Češově na Jičínsku Zdeněk Hirsch.

„Letos je to bída, ovoce je málo a vypadá to, že i naše produkce bude omezená hlavně proto, že skončil dlouholetý palič, za kterým lidé nejčastěji přijížděli. Navíc je do Češova objížďka,“ postěžoval si hned na úvod.

V Češově funguje palírna už dva měsíce. Nejdříve tu zpracovávali třešně, pak přišly na řadu višně, nyní to jsou meruňky. Jablka jsou zatím nezralá a švestek letos také není moc.

Lidé si sem mohou přivézt přebrané ovoce nebo už hotový kvas. „Pálili jsme rybíz i angrešt,“ jmenuje další obvyklé vstupní suroviny Zdeněk Hirsch a přiznává, že on sám nejvíc oceňuje pálenku z hrušek. Ale ani ty letos nejsou.

Podle výrobce se dá chuť pálenky ovlivnit výrobním postupem. Když se pálí pomalu, chuť je daleko výraznější než když se postupuje rychle. Cukr prý do pálenice vůbec nepatří, protože pak pálenka není dobrá a bolí po ní hlava.

Výrobce se usmívá, když se dotazujeme, zda při výrobním procesu každý produkt ochutnávají. Prý ano, ale je to vždy jen malé množství. Při hodnocení zákazníků přiznává, že někteří jsou hodně vybíraví a chtějí jenom tu nejlepší kvalitu. O množství jim zdaleka tak nejde. Jiní zase řeší víc cenu destilátu než to, co pijí.

Zakopané do země přežiijí dvě generace

V Češově také provádějí staření pálenky ultrazvukem. „Správná pálenka má totiž odstát minimálně tři týdny, my zákazníkům doporučujeme dva měsíce,“ radí zpracovatel. Doba uložení prý ale nevypovídá o kvalitě destilátu. Hruškovici můžete tak po pěti letech vylít. Švestky naopak vydrží padesát roků. A když je zakopete do země, tak přežijí dvě generace.

Za litr pálenky tu zaplatíte 198 korun, je to o deset korun více než vloni.

Ke zdražení přistoupili také v Pěstitelské pálenici v Hradci Králové, a to kvůli zvýšení cen energie, vody i dalších nákladů. Nyní tu za litr padesátiprocentní pálenky účtují 165 korun. I tady si postěžovali na nedostatek ovoce, méně je ho minimálně o třetinu.

Na výrobu 50procentního destilátu je potřeba

14-15 kg třešní

10-14 kg jablek či švestek

15-17 kg hrušek

9-11 kg hroznového vína

Výtěžnost závisí na množství cukru v ovoci, na odrůdě a dalších okolnostech.

Autor: Iva Kovářová


Zdroj: Denik.cz, 5. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 18:44