Agris.cz - agrární portál

Poplatky za registraci hnojiv se patrně poměrně razantně zvýší

5. 9. 2019 | ČTK

Poplatky za přijímání žádostí o registraci hnojiv, pomocných půdních látek a pomocných rostlinných přípravků nebo substrátů se pravděpodobně razantně zvýší. Předpokládá to vládní novela, jejíž schválení s některými změnami dnes doporučil Sněmovně zemědělský výbor.

Poplatky vzrostou podle předlohy z 3000 na 10.000 Kč a dostanou se podle vlády na úroveň srovnatelnou s ostatními státy Evropské unie. Přijetí žádosti o prodloužení platnosti registrace pak bude podle předlohy stát 2000 korun místo současných 500 Kč.

Předloha se zabývá hlavně převzetím evropského práva ohledně regulace vstupu, zavlékání nebo šíření škodlivých rostlin. Pěstitelé nebudou muset informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) o použití toxických přípravků na ochranu rostlin, podle novely bude stačit informovat hygienickou stanici. Novela nově odkazuje na evropská nařízení, která nabudou účinnosti od poloviny prosince.

Zemědělský výbor doporučil implementaci evropských předpisů ještě upravit. Chce také zachovat povinnost zemědělců zjišťovat a omezovat výskyt plevelů. V zákoně měla novelou zůstat tato povinnost u šíření škodlivých organismů. Piráti ve výboru neprosadili změny v hlášení zemědělců vůči včelařům o používání ochranných látek.

Ke zvýšení některých poplatků za registrace ministerstvo zemědělství odkazuje na to, že od roku 1998, kdy byl schválen zákon o hnojivech, nevzrostly. U poplatků za prodloužení registrace se pak jejich výše nezvedala od roku 2009, kdy byla možnost prodloužení zavedena. Novela také mění legislativu ohledně značení nebo přípravků na ochranu rostlin, aby je bylo možné snáz dohledat v české distribuční síti.

Profesionální pěstitelé, kteří budou chtít venku nebo ve skleníku použít toxické prostředky, nebudou muset před každou aplikací se ptát státu. Ubude tím administrativní zátěž. Už teď je na etiketě informace, že pěstitelé musí dva dny před aplikací informovat příslušnou hygienickou stanici.


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:34